Gençlerin İşitme Kaybı Riski Üzerine Çarpıcı Bulgular
BMJ Global Health Journal’da kısa bir süre önce yayınlanan bir çalışma, dünya genelinde 670 milyon ile 1,35 milyar genç ve yetişkinin güvenli olmayan dinleme davranışları nedeniyle işitme kaybı riskiyle karşılaşabileceğini ortaya koyuyor. Bu önemli araştırma, 12 ile 34 yaş aralığındaki 19.000’den fazla katılımcıyı kapsayan toplam 33 çalışmadan elde edilen verilerin kapsamlı bir analizini içeriyor. Araştırmanın odak noktası, kişisel dinleme cihazlarının, özellikle de kulaklıkların yanı sıra, canlı müzik etkinlikleri gibi yüksek sesli ortamlara maruz kalmanın etkileri oldu.
Analizler, gençlerin yaklaşık %24’ünün kişisel cihazlarını işitmelerine zarar verecek kadar yüksek ses seviyelerinde kullandığını göstermektedir. Bunun yanı sıra, katılımcıların %48’i konserler, kulüpler ve sinemalar gibi mekanlarda güvenli olmayan ses seviyelerine maruz kalıyordu. Bu bulgular bir araya geldiğinde, gürültü kaynaklı işitme kaybı (NIHL) riskine yol açabilecek pek çok güvensiz müzik dinleme uygulamasının yaygın olduğu net bir şekilde ortaya konmaktadır.
Ayrıca, yüksek sesle müzik dinlemenin yalnızca NIHL’ye değil, aynı zamanda kulak çınlaması gibi ömür boyu sürebilecek işitme sorunlarına da yol açabileceği vurgulanmaktadır. Araştırmacılar, dünya genelinde 12 ila 34 yaş grubunda tahmini 2,8 milyar insan bulunduğunu ve bu durumda bir milyardan fazla gencin kalıcı işitme hasarı riski altında olabileceğini ifade ediyorlar. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO/DSÖ) 2015 raporunda da benzer şekilde, tahmini 1 milyar gencin bu tür bir tehlike ile karşı karşıya olduğu belirtilmiştir.
- Gençlerin %24’ü yüksek sesle dinleme yapıyor.
- %48’i güvenli olmayan ses seviyelerine maruz kalıyor.
- İşitme kaybı riski, dünya genelinde 1 milyar genci etkileyebilir.
Be the first to comment