Google, Kullanıcıların Aptalca Sorularına Yanıt Vermeyecek
Google, bir blog gönderisinde kullanıcılardan gelen mantıksız ve absürt sorulara artık yanıt vermeyeceğini duyurdu. Bu durum, bazılarına hakaret gibi görünebilir; ancak aslında oldukça mantıklı bir yaklaşım olabilir. Google, kuruluşundan bu yana kullanıcıları ihtiyaç duydukları bilgilere yönlendirmeyi hedefliyor ve arama sonuçlarında, aranan konuyla en çok ilgili olduğunu düşündüğü sonuçları öne çıkarıyor.
Bununla birlikte, son yıllarda kullanıcıların arama motoruna sorduğu soruların yanıtlarını doğrudan arama sonuçlarının üst kısmında gösterme eğiliminde. Örneğin, Google’a “Ay Dünya’dan ne kadar uzakta?” diye sorduğumuzda, ekranda “384,400 kilometre” gibi net bir yanıt alıyoruz. Ancak, çok bilinen gerçeklere dair sorulara verdiği yanıtlar son derece tatminkar olsa da, kullanıcıların saçma olarak değerlendirebileceği sorularla karşılaştığında algoritmanın başarısız olduğu durumlar ortaya çıkıyor.
Örneğin, “Hamile miyim?” gibi bir soruya Google’ın kesin bir yanıt vermesi mümkün değil, ancak yine de bir yanıt sağlamak zorunda kaldığında, kullanıcıları yanıltabilecek anlamsız bir yanıtla karşılaşabiliyorlar. Google, bu tür durumların farkında ve bu sorunları çözmek için aktif olarak çalışmalar yürütüyor.
Geliştirici ekip, bir blog gönderisinde, “En son yapay zeka modelimiz olan Multitask Unified Model’i (MUM) kullanarak, sistemlerimiz artık web’deki birden fazla yüksek kaliteli kaynağın aynı gerçek üzerinde hemfikir olduğu fikir birliği kavramını anlayabiliyor ve yanıtları bu çerçevede verebiliyor” açıklamasında bulundu. Ayrıca, “Sistemimizi yanlış sonuçları tespit edecek şekilde eğittik. Hatalı yanıtları bu sistemde yüzde 40 civarında azaltmayı başardık” ifadesini de ekledi.
Google, kullanıcıların bilgiye daha eleştirel bir gözle yaklaşmalarını sağlamak amacıyla “Bu sonuç hakkında” bölümüne daha fazla bağlam eklemeyi planlıyor. Bu bağlamda, şirketlerin sahipliği hakkında bilgiler, kaynaklarla ilgili incelemeler ve Google’ın belirli bir kaynak hakkında daha fazla bilgi bulup bulamadığına dair veriler sağlayarak kullanıcıların bilgiye daha dikkatli yaklaşmalarını hedefliyor.