Google’da Yapay Zeka Araştırmacısını İşten Çıkarma Olayı
Teknoloji devi Google, 2020’de yayınladığı bir akademik makaleyi sorgulayan bir yapay zeka araştırmacısını daha işten çıkardı. Bu, son iki yıl içinde şirketin önemli bir ismini işten çıkarması bakımından üçüncü kez gerçekleşti. The New York Times tarafından aktarılan bilgilere göre, Satrajit Chatterjee, kendisi ve ekibinin bilgisayar çipleri üretiminde yapay zeka kullanımına dair bir Google araştırma makalesine eleştirilerde bulunmasının ardından Mart ayında görevine son verildi.
Bahsi geçen makale, bilgisayarların çip parçalarını insanlardan daha hızlı bir şekilde tasarlayabileceğini iddia eden prestijli bir bilim dergisinde, Nature‘da yayımlandı. Chatterjee, firmanın iç iletişiminde gönderdiği bir e-posta ile makalenin bazı iddialarını sorguladı ve ayrıca bu teknolojinin tam anlamıyla test edilip edilmediğini de dile getirdi.
Google, The New York Times’a yaptığı açıklamada, araştırma makalesini ve onun uygulamalarını savundu. Google Research‘ün başkan yardımcısı Zoubin Ghahramani, Times’a verdiği demeçte, “Orijinal Nature makalesini baştan sona inceledik ve hakemli sonuçların yanındayız” diyerek devam etti: “Ayrıca, daha sonraki bir başvurunun teknik iddialarını da titizlikle araştırdık ve bu, yayın standartlarımızı karşılamadı.“
Chatterjee’nin işten çıkarılması, Google’ın yapay zeka departmanındaki iki önemli ismin işten çıkarılmasının ardından gerçekleşti. Aralık 2020’de, Google, Ethical AI ekibinin liderlerinden Timnit Gebru’yu, AI dil modellerinde önyargının tehlikelerini ele alan bir makale yayınladıktan sonra görevine son vermişti. İki ay sonra, bu ekibe yardımcı olan Margaret Mitchell, Gebru’ya karşı ayrımcı davranışları araştırmak amacıyla mesajlarını taramak için otomatik yazılım kullandığı gerekçesiyle firmanın davranış kurallarını ihlal ettiği sebebiyle işten çıkarıldı. Google, Gebru’nun makalesinin uygun kanallardan geçmeden yayımlandığını savundu.
Arama devi Google, yapay zekayı şirketin yenilikçi yaklaşımının merkezine yerleştirmiş durumda. Alphabet CEO’su Sundar Pichai, yapay zekanın elektrik veya ateşten daha önemli bir teknoloji olacağına inandığını ifade etti. Şirket, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve spam sayısını azaltmak amacıyla yapay zeka modellerini temel arama ürününe entegre ediyor.
Times’ın verdiği bilgilere göre, Google, Chatterjee ve ekibinin makalesinin orijinal çalışmayı çürüttüğünü reddetti.
İlk yorum yapan olun