Görüntülü Görüşmelerin Evrimi: Pandemi Döneminde Değişen Dinamikler

Görüntülü Görüşmelerin Evrimi: Koronavirüs Döneminde Değişen Dinamikler

Görüntülü Görüşmelerin Evrimi: Koronavirüs Döneminde Değişen Dinamikler

Üç yıl önce, görüntülü görüşmelerin çalışma şeklimizde devrim yaratacağı düşünülüyordu. Ancak geriye dönüp baktığımızda, elimizde kalan tek şey biraz daha iyi bir görüntülü sohbet deneyimi oldu. Video konferans, COVID-19 pandemisiyle birlikte birçok insan için hayati bir iletişim aracı haline geldi. İnsanlar, iş, eğitim ve sosyal etkileşimlerde görüntülü sohbet uygulamalarını kullanmak zorunda kalınca, bu alanda yenilikçi platformlara ve uygulamalara olan ilgi hızla arttı.

Meta, 50 kişilik Messenger Odalarını kullanıma sundu. Buna ek olarak, görüntülü mesajlaşma uygulamaları Houseparty ve Marco Polo büyük bir patlama yaşadı. Hopin, sanal etkinlikleri yüz yüze konferans gibi hissettirmek için çaba sarf etti. Mmhmm, görüntülü görüşmeleri daha eğlenceli hale getirmek için ilginç seçenekler ve efektler sundu. Snap Camera, görüntülü aramalara filtre eklemenin popüler bir yolu oldu. Verizon ise BlueJeans’i yaklaşık 400 milyon dolara satın alarak ve 5G ile entegrasyon konusunda belirsiz vaatlerde bulunarak video konferansa büyük bir yatırım yaptı.

…Ve Zoom tahtına oturdu. Bu süreçte Zoom, aniden popüler bir isim haline geldi. Şirket, hayatın, iş dünyasının, eğitim sisteminin ve sosyal etkileşimin geleceği gibi görünmeye başladı. Ancak tüm bu gelişmelere rağmen, görüntülü sohbet deneyimi belki de şimdiye kadarki en sıkıcı dönemini yaşıyor. Pandemi öncesindeki gibi birçok insan, artık yüz yüze buluşmalar gerçekleştirmeye başladı. Pazar, büyük ölçüde teknoloji devlerinin kontrolü altında ve yeni ve ilginç özelliklerin hızı neredeyse durma noktasına geldi.

Hopin, bu ayın başlarında duyurduğu “stratejik ilişki” kapsamında etkinlik ve web seminerleri işlerini RingCentral‘a devretti. Mmhmm hâlâ piyasada, ancak teknoloji yazarları dışında bu aracı kullanan birine rastlamak oldukça zor. Meerkat’ın yaratıcılarının geliştirdiği grup görüntülü sohbet uygulaması Houseparty, 2019’da Epic Games tarafından satın alındı ancak 2021’de kapatıldı. Verizon, BlueJeans’i kapatacağını duyurdu ve Snap, Snap Camera’yı bile kapattı. Zoom hâlâ oldukça etkili; ancak Zoom aramaları, yüz efektleri, avatarlar ve yapay zeka özetleri gibi ek özelliklerle bile, pandeminin başlarındaki hallerine oldukça benziyor. Zoom, giderek görüntülü sohbetin ötesinde bir sektöre yönelmeye çalışıyor, ancak Slack benzeri ekip sohbeti veya e-posta ve takvim hizmetlerini kullanan kimse yok.

Google Meet ve Microsoft Teams Google Meet, şimdiye kadar en çok yol kat eden uygulama olmayı başardı. Nisan 2020’de Google, uygulamayı “Hangouts Meet” yerine “Google Meet” olarak yeniden markalaştırarak kafa karıştırıcı ve neredeyse terkedilmiş Hangouts markasından ayırdı. Zamanla, uygulamanın bazı bariz eksikliklerini giderdi ve genel kararlılığını artırdı. Microsoft, Teams uygulaması için video konferans özelliklerine yatırım yapmaya devam ediyor ve Snapchat’in Lenses’ını entegre ederek görüntülü aramalara eğlence katmayı başardı. Ancak Microsoft’un halihazırda Skype’a sahipken, görüntülü sohbet için başka bir şeye bu kadar yatırım yapması ironik bir durum.

Gelecek pek de parlak görünmüyor. Görüntülü sohbet uygulamalarının geleceği oldukça karamsar bir tablo çiziyor. Apple, macOS Sonoma ile birlikte bazı ilginç yenilikler sunuyor: Yüzünüzün küçük hareketli bir baloncuk içinde görünmesini sağlayabilecek, kendinizi daha büyük göstererek odağın sizde olmasını sağlayabilecek ve animasyonlu tepkiler vermek için hareketler yapabileceksiniz. Ancak bu özellikler piyasaya çıktığında, gerçekten görüntülü sohbete ekleyebileceğimiz en iyi şeyler mi olacak?

Discord, arkadaşlarınızla görüntülü görüşme yapmak, oyun oynamak veya birlikte YouTube videoları izlemek gibi aktiviteler için harika bir platform sunuyor. Eğer iş yeriniz Slack kullanıyorsa, ofisteki günlük sohbetlere benzer kısa ve doğaçlama konuşmalar için Slack’i öneriyoruz. Ancak genel anlamda görüntülü sohbet uygulamaları konusunda heyecanlanmanın zamanı geçmiş gibi görünüyor. Elbette Zoom, Google Meet ve Teams, işlerini oldukça iyi bir şekilde sürdürüyor. Özel arka planlar ve emojiler gibi özelliklerin hangi uygulama kullanılırsa kullanılsın sıradan hale gelmesi güzel bir gelişme. Ancak bir video görüşmesine girdiğimizde hala büyük ölçüde insan dolu kutulara bakıyoruz ve bu uygulamalar, artık kullanmaktan heyecan duymadığımız yardımcı programlar haline dönüşmeye başladı.