X platformunda ödeme yapan Premium abonelere sunulan ve Elon Musk’ın gözdesi haline gelen yapay zeka aracı Grok, ilginç bir yanlış habere imza attı. Son günlerde gerçekleşen güneş tutulmasıyla ilgili bu absürt hikaye, geçtiğimiz hafta İran’ın İsrail’e saldırdığına dair yayılan yanlış bilgilere benzer bir şekilde sosyal medyada yankı buldu. Ancak bu durum, Grok’un etkili ve güvenilir bir araç olabilmesi için daha kat etmesi gereken uzun bir yol olduğunu gösteriyor.
Pazartesi günü Grok abonelerinin erişimine sunulan manşet, “Güneşin Tuhaf Davranışı: Uzmanlar Şaşkın” şeklindeydi. Haberde, Güneş’in “alışılmışın dışında davranarak halk arasında yaygın endişe ve kafa karışıklığına yol açtığı” belirtiliyordu. Ayrıca, kamuoyunun artan endişelerine rağmen “Güneş’in mevcut durumuna ilişkin bilimsel otoritelerden herhangi bir resmi açıklama yapılmadığı” iddia ediliyordu. Ancak bilim insanları, Pazartesi günü Kuzey Amerika’da milyonlarca kişi tarafından gözlemlenen güneş tutulması sırasında yaşananları oldukça iyi anlıyorlar. Bazı aşırı uçtaki ABD politikacılarının ısrarlarına rağmen, tutulmanın neden gerçekleştiğine dair herhangi bir gizem bulunmuyor.
Grok’un bu tuhaf açıklamasına yol açan tweet’ler, insanların Güneş’in nerede olduğuna dair meraklarını ifade eden şakalardan kaynaklanıyordu. Görünüşe göre, aynı şakanın çok sayıda kişi tarafından paylaşılması, Grok’un kafasını karıştırdı ve şakaları ciddi bir endişe kaynağına dönüştürmeye çalıştı.
İlk olarak Aralık ayında sınırlı bir kullanıcı kitlesine sunulan ancak şimdi tüm ödeme yapan müşterilerin kullanımına açık olan Grok yapay zekası, X’in sahibi Elon Musk tarafından “uyanma karşıtı yapay zeka” (anti-woke AI) olarak tanıtıldı. Musk, rakip yapay zeka araçlarının aşırı “uyanık” olduğundan sıkça şikayet ediyordu. Bu düşüncesini, Pazartesi günü bir X Spaces sohbetinde bir kez daha dile getirdi. Hatta Musk, bazı çeşitlilik kotalarını uygulamaya çalışmasından ötürü “uyanık” yapay zekanın gelecekte gerçek insanları öldürebileceğini iddia etti. Musk, “George Washington’un beyaz bir adam olarak çekilmiş bir resmini yayınlamayı reddeden Google Gemini örneğini ele alabilirsiniz” diyerek durumu örnekledi. Ardından, “Herhangi bir tarihsel figür otomatik olarak çeşitlendirilmeye çalışılıyor çünkü bu yapay zeka, çeşitliliği destekleyebilmek için programlanmıştır. Ancak bu, insanları öldürebilecek kadar güçlü bir yapay zeka yaratma potansiyeli taşıyor ki bu, kesinlikle kabul edilemez” şeklinde devam etti.