Hamamböceklerinin Yeniden Keşfi
Böcekler çoğu zaman hoş karşılanmasa da, hamamböcekleri için sevindirici bir haber var. Yakın zamanda yapılan araştırmalar, Panesthia lata türü odun yiyen hamamböceklerinin, neslinin tükendiği düşünülmesine rağmen yeniden keşfedildiğini ortaya koydu. Bu ilginç yaratıklar sadece Avustralya’nın Lord Howe Adası’nda yaşamaktadır, dolayısıyla evlerimizde ya da kilerlerimizde karşılaşmamız pek olası değildir.
Sydney Üniversitesi’nde biyoloji okuyan Maxim Adams, bu yılın başlarında tek bir banyan ağacının altında bu hamamböceği ailesinin varlığını tespit etmeyi başardı. Bilim insanları, 1930’lu yıllardan beri, adaya yayılan istilacı sıçanlar nedeniyle, kanatsız hamamböceklerinin neslinin tükendiğini düşünüyordu.
Lord Howe Island yönetim kurulu başkanı Atticus Fleming, Cuma günü yaptığı açıklamada, “Hayatta kalmış olmaları harika bir haber, çünkü son kez görüldüklerinden bu yana 80 yıldan fazla bir süre geçti” dedi. Ayrıca, “Bu hamamböcekleri, neredeyse Darwin’in ispinozlarının bizim versiyonumuz gibidir; küçük adalarda binlerce veya milyonlarca yıl boyunca kendilerine özgü genetik özellikler geliştirmişlerdir.” şeklinde ekledi.
Fleming’in belirttiğine göre, Lord Howe Adası, yarısı adaya özgü olan 1.600 yerli omurgasız türüne ev sahipliği yapmaktadır. Hamamböcekleri, bağırsaklarında çürüyen odunları yemelerine yardımcı olan özel mikroorganizmalar barındırdıkları için ekosistemde önemli bir role sahiptirler. Üniversite, bu hamamböceklerini kütüklerin parçalanmasına yardımcı olan “besin geri dönüşümcüleri” olarak tanımlıyor.
Avustralya’nın İstilacı Türler Konseyi, beş kuş türünün ve en az bir düzine omurgasızın neslinin tükenmesinin ardında, Lord Howe Adası’ndaki fare ve sıçanların etkisinin olduğunu belirtiyor. Bu bağlamda yürütülen bir yok etme programı, istilacı kemirgenleri adadan neredeyse tamamen temizlemeyi başardı. Araştırmacılar, bu dirençli hamamböceklerinin yaşam alanları, davranışları ve hayatta kalma stratejileri hakkında daha fazla bilgi edinmek amacıyla incelemeler yapmayı planlıyorlar.