Havaalanında Bantlanan Uçak Görüntüsü Viral Oldu: Güvenli mi?

Havaalanında Bantlanan Uçak Görüntüsü Viral Oldu

Bu hafta TikTok’ta hızla yayılan bir video, havaalanı çalışanlarının bir uçağın kanatlarına bant yapıştırdığını gösteriyor. Bu durum, uçak yolculuğu yapan bazı kişilerde endişe yaratmış durumda. @myhoneysmacks tarafından paylaşılan videoda, dış ses şöyle diyor: “Spirit ile uçmamamın nedeni bu. Havacılıkta kullanılan bantın benim için bir önemi yok.” Devamında ise, “Uçağı bantlamak zorunda olmanız ve bunun ardından insanların sizi göremeyeceğini düşünerek bunu yapmanız: İşte bu yüzden Spirit ile uçmayacağım.” ifadesi dikkat çekiyor.

Uçakları Bantlamak Normal mi?

Eğer havalanmak üzere olan gergin bir yolcuysanız, bir uçağın bantlandığını görmek muhtemelen endişe verici gelebilir. Ancak aslında, bu durum korkulacak bir şey değil. Pilot ve güvenlik danışmanı John Nance, bantlanmış bir uçak kanadının fotoğrafının viral hale geldiği 2022 yılında The Sydney Morning Herald’a verdiği röportajda, “Bir uçakta bahçe tipi bir koli bandı asla bulamazsınız.” demişti. Ayrıca, “Yani, buradaki banda bakarsanız, buna hız bandı denir ve işlevini yerine getirmesi için çok özel olarak tasarlanmıştır.” şeklinde eklemişti.

Hız bandı, uçağın kritik olmayan bileşenlerini geçici olarak yamalamak için kullanılan, son derece dayanıklı ve alüminyum bazlı bir yapıştırma bandıdır. Bu bant, esasen hava koşullarına maruz kalan bölgelerde aşınmayı önlemek amacıyla kullanılır.

Spirit Airlines sözcüsü Michael Lopardi, Associated Press ile yaptığı görüşmede, “Mühendislik ekibimize ulaştık ve bunun hız bandı olduğunu, havacılık endüstrisinde güvenli ve yaygın olarak kullanıldığını doğruladılar.” dedi. Lopardi, ayrıca “Hız bandının kullanımına uçak üreticisi ve mühendislik ekibimiz tarafından izin verilmiştir ve Federal Havacılık İdaresi tarafından belirtilen tüm kullanım gerekliliklerini karşılamaktadır.” şeklinde bilgi verdi.

Sonuç olarak, bu görüntü pek iç açıcı olmayabilir ve yalnızca geçici bir düzeltme olarak görülebilir, ancak bu durum uçağın güvenli olmadığı anlamına gelmez.