Havalı El Kurutucuları Üzerine İlginç Bir Deney
Pek çok umumi tuvalette sıkça karşılaştığımız havalı el kurutucuları, son günlerde sosyal medyada viral olan basit bir deneyle gündeme geldi. TikTok kullanıcısı @phonesoap, deneyini düzenlemek için öncelikle bir petri kabını bir umumi tuvalette sallayarak ellerini kurutmak amacıyla havada sallama hareketini taklit ediyor. Ardından, çeşitli el kurutucularının üflediği havaya farklı petri kaplarını tutarak mikrobiyolojik örnekler topluyor.
Toplanan örnekler, üç gün boyunca bir inkübatörde bekletilerek bakteri büyümesi inceleniyor. Belki de şaşırtıcı bir sonuç olarak, sadece elinizi havada sallamayı simüle eden petri kabı en iyi durumda kalırken, bir benzin istasyonunun tuvaletinde bulunan havalı el kurutucusu en fazla bakteri büyümesini sergiliyor. Bu deney, büyük ölçekli bir araştırma olmasa da, birçok kişinin el kurutucularını kullanmaktan vazgeçmelerine neden olabilecek kadar çarpıcı görünüyor.
Viral hale gelen bu video, geniş çaplı bir araştırmanın ürünü olmasa da, Leeds Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından daha önce yapılan birkaç araştırma, el kurutucularının bakterilerin yayılmasına katkıda bulunduğunu zaten ortaya koymuştu. Bir çalışmada, insanların ellerini genellikle umumi tuvaletlerde bulunan zararsız bir bakteri olan Lactobacillus ile kontamine ettikten sonra, jet havalı kurutucular, havalı el kurutucuları ve kağıt havlularla kurutma yöntemlerinin etkileri incelendi. Sonuçlar, jet havalı kurutucuların çevresinde havada bulunan Lactobacillus seviyesinin havalı el kurutucularına göre 4,5 kat, kağıt havlulara göre ise 27 kat daha fazla olduğunu gösterdi.
Ancak araştırmacılar, kurutucuların bakterilerin yayılmasına yardımcı olsa da, asıl sorunun bu cihazlardan kaynaklanmadığını belirtiyor. Sorunun temelinde, insanların ellerini düzgün bir şekilde yıkamamaları yatıyor. Ayrıca, araştırmacılar, COVID-19 salgını sayesinde edinilen hijyen alışkanlıklarının bu durumu bir nebze iyileştirmiş olabileceğini de vurguluyor.