Microsoft’un HoloLens 2 karma gerçeklik başlığı, son zamanlarda Çin’in devlet televizyonu CCTV’de, Çin Halk Kurtuluş Ordusu Hava Kuvvetleri’nden bir üye tarafından kullanılırken görüntülendi. Bu durum, ABD merkezli teknolojilerin, tüm ambargolar ve yasaklara rağmen, Çin ordusu tarafından nasıl kullanıldığına dair yeni endişeleri gündeme getirdi.
Newsweek’in bildirdiğine göre, geçtiğimiz hafta devlet yayın kuruluşu CCTV’nin askeri kanalında yayınlanan videoda, bir mühendis stajyerinin HoloLens 2’yi kullanarak bir savaş uçağının onarım simülasyonunu gerçekleştirdiği gözlemlendi. Videoda, PLA Hava Kuvvetleri’nden bir stajyerin elini yüzüne kaldırarak başlığın işletim sistemini çağırması ve yakınındaki savaş uçağı motoruna ait bir paneli vurgulaması dikkat çekti. Ayrıca, matkap ve İngiliz anahtarı gibi etkileşimli araçları dijital ortamda çağırarak, fiziksel yüzeyler üzerinde bu araçların nasıl konumlandığını gösterdi. Bu süreç, el hareketleriyle uçak bakım protokolünün simülasyonu ile desteklendi.
Bu video, ABD teknolojisinin Çin tarafından nasıl kullanılabileceğine dair yeni kaygıları beraberinde getiriyor. ABD hükümeti, yapay zeka tabanlı çipler söz konusu olduğunda Çin’e yönelik sıkı ihracat kısıtlamaları uygulamış durumda. Bu kısıtlamalardan etkilenen önde gelen AI çip üreticisi NVIDIA, kısa süre önce H20 çipinin Çin’deki tanıtımını 2024’ün ilk çeyreğine kadar ertelemek zorunda kaldı.
Öte yandan, ABD ordusu, birkaç yıldır Microsoft’un HoloLens donanımını kullanma çabalarını sürdürüyor. Microsoft, 2023 yılının başlarında test amacıyla ABD Ordusu’na 20 adet HoloLens tabanlı IVAS (Entegre Görsel Büyütme Sistemi) cihazı gönderdi. Görünüşe göre, bu testler, ABD Ordusu’nu karma gerçeklik başlıklarını değerlendirmek için bir sonraki aşamaya geçmeye ikna edecek kadar başarılı oldu. Eylül ayında, ordunun başlıkları daha uygun fiyatlı hale getirmek için Microsoft ile işbirliği yapacağı duyuruldu. Eğer her şey planlandığı gibi giderse, Microsoft 2025 yılında ABD Ordusu için IVAS başlıklarının tam üretimine başlayabilir.