ICQ Resmen Kapanıyor: Bir Dönemin Sonu
Bir zamanların en popüler anlık mesajlaşma uygulamalarından biri olan ICQ, resmi olarak kapanma kararı aldı. Resmi ICQ web sitesinde, hizmetin “26 Haziran’da faaliyetlerini durduracağını” belirten bir mesaj yayımlandı.
ICQ, ilk olarak Kasım 1996 yılında Mirabilis tarafından geliştirilmiş ve piyasaya sürülmüştü. Şirketin kurucu ortaklarından Yair Goldfinger, 2003 yılında yaptığı bir röportajda, kendisi ve iki arkadaşının ICQ fikrini yaklaşık iki ay içinde hayata geçirdiklerini ifade etti. Goldfinger’ın babası, gruba birkaç yüz bin dolarlık bir yatırım yapma kararı almıştı. ICQ yazılımı İsrail’de geliştirilmiş olsa da, Goldfinger’ın belirttiğine göre, Amerika Birleşik Devletleri’nde internet erişimi daha ekonomik olduğu için Mirabilis’in kurucuları hizmeti San Jose, Kaliforniya’daki küçük bir dairede başlattılar.
ICQ’nun Hızla Yükselişi
ICQ’nun popüler bir PC uygulaması haline gelmesi oldukça kısa bir süre aldı. Program, Kasım 1996’da ücretsiz olarak piyasaya sürüldükten yalnızca altı ay sonra 850.000 kullanıcıya ulaştı ve Nisan 1998 itibarıyla bu rakam dokuz milyona kadar yükseldi. Bu kullanıcıların yaklaşık 2,5 milyonu her gün uygulamaya bağlanıyordu. ICQ, AOL ve IRC gibi hizmetlerde gördüğümüz grup sohbetleri yerine bire bir sohbetlere odaklanarak kullanıcı deneyimini farklı bir boyuta taşıdı. Kendinden yaklaşık altı ay sonra piyasaya sürülen AIM gibi diğer anlık mesajlaşma hizmetleri üzerinde de önemli bir etki yarattı.
Sürekli Değişen Sahiplik
AIM’in sahibi AOL, belirli hedeflere ulaşılması durumunda ek 120 milyon dolar ödeneceği vaadiyle Haziran 1998’de Mirabilis ve ICQ’yu 287 milyon dolara satın aldı. 2001 yılı itibarıyla ICQ, 100 milyon kayıtlı kullanıcıya ulaşmayı başarmıştı. Ancak, diğer anlık mesajlaşma hizmetlerinin yükselişi ve daha sonra Twitter ile Facebook gibi sosyal ağların popülaritesinin artması, birçok kullanıcının ICQ’yu terk etmesine neden oldu. 2010 yılında AOL, ICQ’yu hala popüler olduğu Rusya’daki Digital Sky Technologies şirketine 187 milyon dolara sattı. Bu şirket, daha sonra adını VK olarak değiştirdi.
Bu hafta ICQ’nun kapatılma duyurusunda, mevcut kullanıcıların VK Messenger veya VK WorkSpace’e geçiş yapmaları önerildi. ICQ’nun kapanması, birçok eski kullanıcı için nostaljik bir dönemin sonunu simgeliyor.
İlk yorum yapan olun