İletişim Hizmet Sağlayıcıları için SaaS’ın Avantajları ve Tasarruf Potansiyeli

İletişim Hizmet Sağlayıcıları için SaaS’ın Avantajları

Analysys Mason tarafından yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, İletişim Hizmeti Sağlayıcıları (İHS’ler) Hizmet Olarak Yazılım (SaaS) çözümlerini benimseyerek, önümüzdeki beş yıl içerisinde BT maliyetlerinde yaklaşık %25 oranında tasarruf elde edebilirler. Bu öngörü, İHS’lerin karmaşık donanım ve yazılım altyapılarını satın alma, yönetme ve koruma gerekliliği olan geleneksel yerinde yazılım sunma modelinin maliyetleriyle kıyaslanmıştır.

Piyasa, telekom SaaS hizmetlerinin yüksek uzun dönem maliyetlerine sahip olduğu yönünde algılara sahip olsa da, Analysys Mason bu algıların, SaaS hizmetlerinin sağladığı düşük ilk yatırım maliyetleri ve her zaman en güncel yazılım ve teknolojiye erişim gibi önemli faydaları dikkate almadığını belirtmektedir. Yerinde yazılım modeli, İHS’lerin veri merkezi kaynaklarını her beş yılda bir satın almasını ve karmaşık BT ortamlarını yönetmek için BT danışmanlarına başvurmasını gerektirir.

Analysys Mason, şunları ifade etmiştir: “SaaS tabanlı dağıtımın sunduğu tam maliyet tasarrufunu anlamak için yalnızca lisans maliyetlerinin değil, aynı zamanda kullanım ömrü sonu güncellemeleri, personel ve bakım maliyetlerinin de karşılaştırılması gerekmektedir.” Ayrıca, “İHS’ler bakım sorumluluklarını harici firmalara devrederek, iç personelin daha fazla gelir elde etmeye odaklanmasını sağlayabilir. Bu durum, donanıma ayrılan kaynakların başka alanlarda kullanılabilmesi anlamına gelir.”

Analysys Mason, raporunu oluştururken güvenilirlik, piyasaya sürme süresi, ölçeklenebilirlik, personel eğitimi, güncellemeler ve yükseltmeler, bakım, BT donanım azalımı ve güvenlikle ilgili maliyet tasarrufu gibi faktörleri göz önünde bulundurmuştur. Ayrıca, SaaS hizmetlerinin sağladığı güvenilirlik, piyasaya sürme süresi, yazılım güncellemeleri ve yükseltmeleri gibi unsurların artırdığı gelir potansiyelini de hesaplamıştır.

Son yıllarda, İHS’lerin SaaS hizmetlerine yönelik harcamaları artış göstermiştir ve 2019 yılında bu harcamalar, İHS’lerin [işletim giderlerinin] %5’ine tekabül etmiştir. Analysys Mason’a göre, İHS’ler dijital dönüşüm projelerini sürdürmeye devam edeceğinden, bu oranın 2023’te %11’e yükselebileceği öngörülmektedir.

Analysys Mason’ın Araştırma Direktörü Justin van der Lande: “Bu araştırmanın ortaya koyduğu gerçekler, SaaS modeliyle giderek daha çekici hale gelen yeni kabiliyetlerin benimsenmesi için İHS’lerin dikkate alması gereken birçok faktör olduğunu göstermektedir. Çoğu senaryoda, İHS’ler yeni hizmet sunma sürelerinin kısalması gibi diğer alanlarda sağladıkları önemli tasarrufları göz önünde bulundurduğunda, SaaS ile ilişkili uzun vadeli yazılım maliyetleri tercih edilebilir hale gelmektedir. Bu yaklaşım, uzun süredir devam eden çeşitli İHS sorunlarını da ortadan kaldırma potansiyeline sahiptir.”

Nokia’nın Bulut ve Ağ Servisleri Kıdemli Başkan Yardımcısı Mark Bunn: “İHS’lerin öncelikli gündem maddelerinden biri, 5G varlıklarını gelir kaynağı haline getirmektir. İHS’ler, sadece 5G’nin sunduğu fırsatları gerçekleştirmekle kalmayıp, aynı zamanda harcamalarının karşılığını alabilme yeteneklerini artıracak maliyet tasarrufu sağlayan araçlara ihtiyaç duymaktadır. Yerinde altyapıda çalışan maliyetli ve karmaşık uygulamalardan (analitik, güvenlik ve diğer işlevler) vazgeçerek güncel SaaS hizmetlerine geçmenin, işletimsel ve finansal olarak önemli etkileri olacaktır.”

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın