İş Yerinde Olumlu İlişkilerin Önemi ve Yalnızlığın Etkileri

İş Yerinde İlişkilerin Önemi

Harvard Tıp Fakültesi’nde psikiyatri profesörü olan Robert Waldinger, CNBC Make It’e yaptığı açıklamada, belirli iş rollerinin tatminsizlik ve tükenmişlikle ilişkilendirilemeyeceğini, ancak bazı iş özelliklerinin bu durumlarla bağlantılı olabileceğini vurguluyor. Çalışmalar, az insan etkileşimi gerektiren ve iş arkadaşlarıyla anlamlı ilişkiler kurma fırsatı sunmayan işlerin, en mutsuz çalışanlara sahip olma eğiliminde olduğunu göstermektedir.

CNBC’nin haberine göre, Harvard araştırmacıları 1938 yılından bu yana dünyanın dört bir yanından 700’den fazla katılımcının sağlık kayıtlarını topladı ve onlara her iki yılda bir yaşamları hakkında derinlemesine sorular yöneltti. Araştırmanın bulgularına göre, insanların yaşamları boyunca mutlu olmasını sağlayan en önemli şey olumlu ilişkilerdir. Bu durum, iş hayatı için de geçerli. Waldinger, “Bu, hayatımızın her alanında karşılanması gereken kritik bir sosyal ihtiyaçtır. İnsanlarla daha fazla bağ kurduğunuzda, işinizden daha fazla tatmin olursunuz ve daha iyi performans gösterirsiniz.” diyor.

Yalnızlığın Yaygınlığı

İnsanları en çok yalnızlaştıran işlerden bazıları, kişiler arası ilişkilerden ziyade bağımsız çalışmayı gerektiren pozisyonlardır. Örneğin, kamyon şoförlüğü veya gece güvenliği gibi gece vardiyaları, yalnızlığı artıran işlerden bazılarıdır. Waldinger, bu tür yalnız işlerin paket ve yemek dağıtım hizmetleri gibi yeni ortaya çıkan ve teknoloji odaklı sektörlerde yaygın hale geldiğini vurguluyor. Bu sektörlerde, çalışanlar genellikle birbirlerinin isimlerini bile bilmeyebilirler.

Bununla birlikte, yalnızlık sadece tek başına çalışan bireyleri etkilemekle kalmaz; yoğun ve sosyal işlerde çalışan kişiler de, başkalarıyla olumlu ve anlamlı etkileşimlerde bulunmadıkları takdirde kendilerini izole hissedebilirler. Waldinger, bunun en iyi örneği olarak müşteri hizmetleri sektörünü gösteriyor: “Çağrı merkezlerindeki çalışanların genellikle son derece stresli olduklarını biliyoruz, çünkü bütün gün telefonda hayal kırıklığına uğramış, sabırsız insanlarla görüşüyorlar.”

Sosyalleşmenin Önemi

Araştırmacılar, iş yerinde sosyal bağlantılar için küçük fırsatlar yaratmanın, yalnızlık ve tatminsizlik duygularını hafifletmeye yardımcı olabileceğini ortaya koymuştur. Habere göre, iş yerinde mutluluğu artırmak, yöneticinizin beklentilerine de bağlıdır. Waldinger, “Eğer takım halinde çalışmaya teşvik ediliyorsanız, iş arkadaşlarınızla olumlu ilişkiler kurmak daha kolaydır. Ancak sizden sürekli olarak yalnız çalışmanız ya da diğerleriyle rekabet etmeniz bekleniyorsa, bu durum farklı bir tablo ortaya çıkar.” diyor.

Waldinger ve meslektaşı Marc Schulz, “The Good Life” adlı kitaplarında, çalışanlar ofiste sohbet ederken veya birlikte gülüşürken, bazı yöneticilerin “çalışmadıklarını ve muhtemelen verimliliklerinin düştüğünü” varsaydığını yazıyor. Ancak gerçekte bunun tam tersi geçerlidir: Gallup’un 2022 tarihli bir raporu, iş yerinde iyi arkadaşları olan kişilerin, bu tür ilişkileri olmayanlara kıyasla daha üretken ve işlerine daha bağlı olduklarını göstermektedir. Waldinger ve Schulz, “İş yerindeki olumlu ilişkiler, daha düşük stres seviyeleri, daha sağlıklı çalışanlar ve eve daha az üzgün gelmemizi sağlar.” diyor.