Işığı Köşelerden Bükme Başarısı
Bilim insanları, ışığı köşelerden bükme konusundaki inanılmaz başarılarıyla dikkat çekiyor. Bu etkileyici keşif, gelecekte devrim niteliğinde gelişmelere kapı aralayabilir.
Yeni buluşun öncüsü olan Glasgow Üniversitesi araştırmacıları Daniele Faccio ve ekibi, yayınladıkları çalışmada daha önce hiç karşılaşmadıkları yeni bir ışık saçılması türü keşfettiklerini belirttiler. Bu yeni türü, insan yapımı malzemeler kullanarak yeniden yaratmaya karar verdiler.
Işık saçılması, ışığın köşeleri bükebilme özelliğini sağlayan temel bir prensip olarak öne çıkıyor. Araştırmacılar, kar, bulutlar ve diğer beyaz malzemelerin ışığı emip farklı yönlere dağıtma yeteneğinden ilham alarak, benzer bir süreci taklit etmenin bir yolunu aradılar. Bu hedefle, opak beyaz bir malzemeden birkaç 3D baskılı nesne oluşturdular. Malzeme içinde, ışığın geçebileceği kadar ince, şeffaf reçine tünelleri bıraktılar.
Bu tasarım sayesinde, ışık malzemeye girdiğinde, tünellerden geçerek bir buluttan geçiyormuş gibi dağılıyor. Ancak bulut örneğinden farklı olarak, araştırmacılar tasarladıkları tüneller sayesinde ışığı köşelerden bükerek belirli yönlere dağıtabiliyorlar. Bu sistemin tasarımı, fiber optik kabloların ışığı yolları boyunca yönlendirmek için kullanılan yöntemlere benzemektedir. Bununla birlikte, prensip olarak tamamen farklı bir işleyişe sahiptir. Fiber optik kablolar, ışığı içlerinde yansıtırken, bu yeni malzeme ışığı tüneller aracılığıyla içeri alarak, ek gereklilikler olmadan dağıtma yeteneğine sahiptir.
Bu yöntem, ışığı bükme ve uzun mesafelere taşıma açısından fiber optik sistemlerle karşılaştırıldığında daha az verimli görünse de, üretim maliyetinin çok daha düşük ve basit olması, özellikle sağlık alanı başta olmak üzere farklı endüstrilerde daha yaygın bir kullanım imkanı sağlayabilir.
İlk yorum yapan olun