Isıtma Cihazları Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (DOSİDER) Başkanı Ekrem Erkut, evlerde ve iş yerlerinde kesintisiz sıcak su kullanımı ile kış aylarında ısınmanın sağlanabilmesi için kombi cihazlarının düzenli yıllık bakımlarının ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.
Erkut, doğal gaz kullanıcılarının, kombiler başta olmak üzere merkezi ısıtma sistemleri ve doğal gaz sobaları gibi gaz yakan tüm cihazların bakımını, cihazların markalarına ait yetkili servislere yaptırmalarını önerdi. Yıllık bakımların, olası gaz ve elektrik kaçaklarının önüne geçerek, kullanım suyunun kirliliklerine karşı da koruma sağladığını belirten Erkut, bu bakımların kombinin daha verimli çalışmasını, doğal gaz tasarrufu sağlamasını ve cihaz emniyetinin kontrol edilmesini sağladığını ifade etti. Ayrıca, bu sayede olumsuz durumlarla karşılaşma ve hizmet bekleme süreçlerinin de ortadan kalkacağına dikkat çekti.
“Yoğuşma Teknolojisinin Avantajları”
Ekrem Erkut, tüketicilerin tasarruf etmek için kapı, pencere, duvar ve çatı izolasyonlarını uygun bir şekilde yaptırmaları gerektiğini belirtti. Radyatörlere taktırılacak termostatik radyatör valfleri ile tam ve kesin tasarruf sağlanabileceğini ifade eden Erkut, ayrıca ısıtma maliyetlerinin oda termostatı ve dış hava sensörü kullanılarak azaltılabileceğini söyledi. Mantolama ile izolasyon yaptırma imkanı olmayan kullanıcıların, evlerindeki her bir radyatörün arkasında ısı yansıtıcı paneller bulundurmalarının önemine değinen Erkut, bu panellerin düşük maliyetli ve uygulama açısından kolay ürünler olduğunun altını çizdi.
Oda sıcaklığını ölçen ve yöneten oda termostatları ve termostatik radyatör vanalarının kullanımıyla da tasarruf sağlandığını söyleyen Erkut, şunları ekledi:
- Oda sıcaklığında her 1 derece düşürmek, %6 yakıt tasarrufu sağlar.
- 2018 Nisan’da yürürlüğe giren Energy Related Products – ErP (Enerji ile ilgili ürünler) yönetmeliği ile Türkiye’de de sadece ‘yoğuşmalı cihaz’ olarak nitelendirilen yüksek verimli kombi ve kazanların arzı sağlanmaktadır.
- Yoğuşma teknolojisi, doğal gaz tüketimi ve faturalarında %25-30 oranında bir düşüş sağlamaktadır.
Erkut, kombinin belli zaman aralıklarıyla kısa sürelerde çalıştırılmasının hem daha fazla yakıt tüketimine hem de cihazın ömrünün azalmasına neden olabileceğini belirterek, bunun yerine kombinin kısık ayarda sürekli çalıştırılmasının daha az yakıt tüketimi sağlayacağını vurguladı.
“Tüketicilere Öneriler”
DOSİDER Başkanı Erkut, tüketicilere kombi satın alırken bina izolasyon durumu, kullanım alanı ve kat sayısı gibi unsurları dikkate alarak uzman bir mühendislik firmasıyla keşif yapmalarını önerdi. Ayrıca, kış sezonu başlamadan önce kombi ve merkezi ısıtma sistem cihazlarını kontrol amaçlı devreye almaları, kullanıcı seviyesinde ısıtma kontrollerini yapmalarını tavsiye etti.
Erkut, doğal gaz kullanılan alanlardaki havalandırma menfezlerinin kapatılmaması gerektiğini, doğal gaz tesisatında gaz dağıtım şirketi bilgilendirilmeden proje dışı kesinlikle değişiklik yapılmaması gerektiğini belirtti. Tüketicilerin can ve mal güvenliği açısından bakım/onarım hizmetlerini mutlaka yetkili servislerden almaları gerektiğini vurguladı. Ayrıca, servis ihtiyaçlarında internet üzerinden yapılan basit aramalarda karşılarına çıkan servis noktasının yetkili olup olmadığını kontrol etmeleri gerektiğini belirtti. Mümkünse ilgili markanın resmi web sayfasından yetkili servis bilgilerine ve çağrı merkezlerine ulaşmaları gerektiğini ifade etti. Ticaret Bakanlığı’nın bu konuda önemli çalışmalar yürüttüğünü ve ‘www.servis.gov.tr’ (SERBİS) adresinin tüm ürün grupları için hizmete girdiğini sözlerine ekledi.
Erkut, Türkiye’nin kombide Avrupa’nın üretim üssü olarak değerlendirilebilecek birçok markanın fabrikasına sahip olduğunu belirterek, “Yıllık 2,2 milyon adet üzerinde kombi üretimi yapılmakta. Kombilerin yaklaşık 1 milyon adedi iç pazarda kullanılmakta, 1,2 milyon adedi de ihraç edilmektedir.” dedi.