İspanya’daki Antik Villena Hazinesi ve Yabancı Metallerin Sırrı

İspanya’daki Antik Hazine ve Yabancı Metallerin Sırrı

İspanya'daki Antik Hazine ve Yabancı Metallerin Sırrı

İspanya’da keşfedilen antik hazineler üzerinde gerçekleştirilen yeni bir araştırma, bazı eserlerin 3.000 yıl önce ‘yabancı metallerle’ üretildiğini ortaya koydu. Bu yabancı metallerin dünyaya nasıl ulaştığı ise büyük bir merak konusu. Peki, uzaylılar mı bu metallerin taşınmasında rol oynadı?

Bilim insanları, 1963 yılında keşfedilen ve 59 altın kaplama objeden oluşan Villena Hazinesi üzerinde derinlemesine bir analiz gerçekleştirdi. Bu analiz sonucunda, iki objenin meteorik demir içerdiği tespit edildi. Meteorik demir, demir ve nikelden oluşan meteoritlerde bulunan ve evrenin erken dönemlerine ait kalıntılar olarak bilinen bir madde türüdür. Araştırma ekibinin tahminlerine göre, altın kaplamalı bir başlık ve bir bilezik, bir milyon yıl önce Dünya’ya çarpan bir meteordan elde edilen dünya dışı materyal ile yapılmış.

Çalışma, meteorit demirinin esas olarak, silikatlar adı verilen, silikon ve oksijen içeren tuzlardan oluşan belirli meteorit türlerinde bulunduğunu da ortaya çıkardı. Yani, 3.000 yıl önce hüküm süren krallar, taç veya yüzük gibi değerli aksesuarlarını oluşturmak için bir milyon yıl önce uzaydan düşen meteor parçalarını kullanmışlardı.

Mısır’da, ünlü firavun Tutankamon’un mezarında da benzer bir eserin bulunduğu biliniyor. Bu durum, düşen meteoritlerden parçalar alarak bunlarla mücevher yapmanın, geçmişte krallar ve imparatorlar arasında oldukça popüler bir uygulama olduğunu gösteriyor.

Villena Hazinesi, İber Yarımadası’nda keşfedildiğinde, insanların taş devrinden bronz devrine ne zaman geçtiğine dair önemli bir bakış açısı sağladı. Ancak, hazine muhtemelen yalnızca tek bir kraliyet ailesine ait olmayıp, daha geniş bir topluluğa da hizmet ediyordu. Koleksiyonun yaklaşık yüzde 90’ı 23,5 ayar altından yapılmış ve şu öğeleri içeriyor:

  • 11 kase
  • 3 şişe
  • 28 bilezik