İspanya’nın Yeni İklim Yaptırımları ve Avrupa’nın Enerji Krizi

Avrupa’nın Enerji Krizi ve İspanya’nın Yeni İklim Yaptırımları

Avrupa, son zamanlarda kavurucu sıcaklarla ve hızla artan enerji fiyatları ile başa çıkmaya çalışırken, zorlu bir dönemden geçiyor. Bu zorlayıcı koşullar, hükümetleri ilginç ve dikkat çekici kararlar almaya yönlendiriyor. Özellikle İspanya hükümeti, vatandaşlarına klima kullanımı konusunda sıkı yaptırımlar getirmesiyle gündemde.

Geçtiğimiz günlerde, devlet gazetesinde yayınlanan ve önümüzdeki hafta yürürlüğe girmesi planlanan bir kararname, halka açık alanlarda klimanın 27 santigrat dereceye ayarlanmasını zorunlu kılıyor ve bu mekanların kapılarının enerji tasarrufu adına kapalı kalmasını talep ediyor. Bu düzenleme, ofisler, mağazalar, barlar, tiyatrolar, havaalanları ve tren istasyonları gibi birçok halka açık mekanı kapsıyor. Ayrıca, bu kararname tüm İspanyol hanelerine bir öneri olarak da yayımlanacak.

Kurallar, kış aylarında ısıtma için 19 santigrat derece veya altında kalınmasını da içeriyor ve en azından Kasım 2023’e kadar geçerli olacağı belirtiliyor. İspanya Başbakanı Pedro Sánchez, ülkenin acilen enerji tasarrufu yapması gerektiğini vurgularken, ofis çalışanlarını yapay soğutma sistemlerine bağımlı kalmadan serin kalmaya teşvik ediyor. Bu amaçla, çalışanların kravat takmamalarını önerdi.

İspanya İlk Değil

Aslında, bu tür yaptırımlar yalnızca İspanya’ya ait değil. The Guardian’da yer alan bir habere göre, Yunanistan ve İtalya da geçen ay kamu binalarında enerji kullanımını azaltmak amacıyla klimanın 27 santigrat derece veya daha yüksek bir sıcaklığa ayarlanmasını zorunlu kılan önlemler açıkladı.

Fransa ise, halka açık binaların termostatlarının yazın daha yüksek, kışın ise daha düşük sıcaklıklara ayarlanmasını emretti ve kapılarını açık bırakan klimalı işletmelere 750 Euro ceza kesileceğini duyurdu. Ayrıca, Almanya’nın Hanover şehri, hastaneler ve okullar dışında her yerde mobil klima üniteleri ve fanlı ısıtıcıların kullanımını yasakladı.