James Webb Uzay Teleskobu’ndan Heyecan Verici Bir Keşif
James Webb Uzay Teleskobu, galaksilerin, nebulaların ve ötegezegenlerin derinliklerine yaptığı gözlemlerle bilim dünyasını etkilerken, şimdi çok daha küçük bir cismi tespit etme başarısını gösterdi. Bilim insanları, daha önce bilinmeyen bir asteroidin keşfini, astronomlar için beklenmedik bir sürpriz olarak değerlendiriyor.
Avrupa’dan gelen gökbilimci ekip, asteroidi Webb’in Orta Kızılötesi Enstrümanı (MIRI) aracılığıyla toplanan verilerde bulmayı başardı. NASA ve Avrupa Uzay Ajansı tarafından yapılan açıklamada, “Cisim, muhtemelen Webb tarafından bugüne kadar gözlemlenen en küçük cisimdir ve Mars ile Jüpiter arasında yer alan ana asteroit kuşağında uzunluğu 1 kilometrenin altında olan bir cisim örneği olabilir.” ifadelerine yer verildi. Bu yeni asteroidin uzunluğunun 100 ila 200 metre arasında, yani Roma’daki Kolezyum’un büyüklüğüne eşdeğer olduğu tahmin ediliyor.
Asteroidin tespiti sırasında MIRI tarafından sağlanan görüntüler, aslında kalibrasyon ve performans testi amacıyla kullanılıyordu. Webb, başlangıçta (10920) 1998 BC1 adı verilen bilinen bir ana kuşak asteroidine odaklanmıştı. Yani, yeni keşfedilen asteroidin aslında yanlışlıkla gözlem alanına girdiği ortaya çıktı.
Max Planck Dünya Dışı Fizik Enstitüsü’nden astronom Thomas Muller, asteroidin “tamamen beklenmedik bir şekilde” keşfedildiğini belirtti. Bu keşif, Webb’in gelişmiş gözlem yeteneklerine bir örnek olarak gösteriliyor. Muller, “Tespitimiz ana asteroit kuşağında yer alıyor, ancak Webb’in olağanüstü hassasiyeti, yaklaşık 100 metrelik bu nesneyi 100 milyon kilometreden daha uzak bir mesafeden görmeyi mümkün kıldı.” dedi.
Araştırma ekibi, Astronomy & Astrophysics dergisinde Webb’in asteroid tespit etme konusundaki yeteneklerini ele alan bir çalışma yayınladı. Yeni uzay kayası hakkında hâlâ bazı belirsizlikler mevcut; bu nedenle, yörüngesini belirlemek ve gerçekten de yeni keşfedilmiş bir asteroid olduğunu doğrulamak amacıyla takip çalışmalarının yapılması gerekecek.