JetZero: Geleceğin Uçağı
JetZero, yeni tanıtılan, fütüristik tasarımıyla dikkat çeken bir uçak modeli olarak, 2030 yılında hizmete girdiğinde tartışmalara neden olan sorunlu Boeing filosunun yerini alabilir. Federal Havacılık İdaresi (FAA), ABD Hava Kuvvetleri’nin ikonik B-2 Stealth Bombardıman Uçağı‘ndan esinlenerek geliştirilen ve 250 yolcu kapasitesine sahip bu uçağın test uçuşlarına onay verdi.
JetZero’nun, 6.430 kilometreye kadar uçabilen tipik ticari uçaklara kıyasla, tek bir yakıt deposuyla 9.260 kilometre menzil sunması bekleniyor. Ayrıca, bu yeni nesil uçak, yakıt tüketimini ve emisyonlarını mevcut havayollarına göre %50 oranında azaltmayı hedefleyerek, havacılığın SpaceX’i olmayı amaçlıyor. ABD’deki havayolu şirketlerinin büyük bir kısmı, yolcu taşımak için Boeing uçaklarını kullanıyor; ancak, Boeing’in geçtiğimiz yıl yaşadığı pek çok sorun, Amerikalıların alternatif çözümler aramasına yol açtı. JetZero, bu sorunların çözümünde önemli bir rol oynayabilir.
JetZero’nun FAA’dan aldığı sertifika onayı, uçağın test uçuşlarına başlaması için gerekli güvenlik standartlarını karşıladığını gösteriyor. Şirket, bu başarısını geçtiğimiz hafta duyurdu ve artık deneysel uçuşlara başlayabilecek olan prototipin bu olduğunu belirtti. JetZero’nun LinkedIn’de yaptığı paylaşımda, “23 fit kanat açıklığına sahip, tam boyutlu demonstratörümüzün %12,5 ölçekli versiyonu olan Pathfinder’ın, artık bir FAA Uçuşa Elverişlilik Sertifikasına sahip olduğunu bildirmekten mutluluk duyuyoruz” ifadesi yer aldı.
Mevcut prototip, daha küçük bir yapıya sahip olsa da, fütüristik görünümlü harmanlanmış kanat gövdesi (BWB) tasarımıyla nihai versiyonun benzer bir görünümde olması bekleniyor. ABD ordusunun favorisi olan BWB tasarımı, kanatlar ile ana gövde arasında net bir ayrım olmaması anlamına geliyor ve bu tasarımın ardındaki temel amaç aerodinamik verimlilik.
B-2 Bombardıman Uçağı’nın aksine, JetZero daha geniş bir ana gövdeye sahip olup, daha az yakıtla daha yüksek irtifalara ulaşabilme kapasitesine sahip. Ayrıca, JetZero, standart uçakların kuyruğunu ortadan kaldırarak kanatlarını genişletmiş ve bu sayede daha hafif bir yapı oluşturmayı başarmıştır. Karbon salınımını %50 oranında azaltma hedefi, NASA ve Airbus gibi şirketlerin yalnızca %20 oranında bir tasarruf sağladığı tasarımlarının gerisinde kalmıyor.
JetZero, oturma düzeni açısından, tipik geniş gövdeli uçaklarda bulunan üçe üç koltuk düzenini benimsiyor. Bu durum, uçağın şekli sayesinde bacak boşluğundan feragat etmeden aynı sayıda yolcunun oturabileceği anlamına geliyor. Şirket yetkilileri, CNN’e verdikleri demeçte, uçağın daha kısa ve daha geniş bir gövdeye sahip olması nedeniyle ‘aynı sayıda insan alabiliyorsunuz, ancak her havayolu şirketinin nasıl yapılandıracağına bağlı olarak kabin boyunca 15 veya 20 sıra olabilir’ şeklinde bilgi verdiler.
Son olarak, JetZero, üç farklı uçak modeli geliştirmeye yönelik planlarını duyurdu. Bu modeller arasında, 200’den fazla yolcuyu taşıyabilecek bir yolcu uçağı, kargo taşımacılığı için tasarlanmış bir kargo uçağı ve askeri kullanım için bir yakıt tankeri yer alıyor.