Kadınların Araba Kazalarında Ölüm Oranları ve Tasarım Eşitsizlikleri

Kadınların Araba Kazalarında Ölüm Oranları

Kadınların araba kazalarında ölüm oranlarının erkeklere göre daha yüksek olduğunu biliyor muydunuz? Bu durumun en önemli sebeplerinden biri, otomobil tasarımcılarının erkek ve kadın fizyolojileri arasındaki farklılıkları yeterince dikkate almamalarıdır. İsveç’te gerçekleştirilen bir araştırma, araba koltuklarının hafif bireyler için uygun şekilde tasarlanmadığını ve bu durumun kadınların darbe etkisine daha fazla maruz kalmasına neden olduğunu ortaya koymuştur.

Chalmers Teknoloji Üniversitesi’nden Anna Carlsson, “Kadınlar genellikle erkeklerden daha hafiftir, bu da onların öne doğru daha hızlı fırlamalarına ve daha fazla ivmelenmeye maruz kalmalarına sebep olur.” diyerek durumu özetliyor. Ayrıca, “Bir kadın, emniyet kemerinin sert darbesine karşı da daha savunmasızdır. Bu tehlikeyi önlemek için koltukların daha az sert ve daha esnek olması gerekir. Özellikle bir araca arkadan çarpıldığında, koltuk arkalığı bir trambolin gibi davranarak yolcuyu öne doğru fırlatır. Daha iyi yastıklanmış ve biraz daha yumuşak tasarımlı koltuk arkalıkları kullanılmalıdır.” sözleriyle durumu daha da netleştiriyor.

Görünmez Kadınlar adlı kitabın yazarı Caroline Criado Perez, 2019 yılında “Kadınlar, pedallara erkeklerden daha yakın oturma eğilimindedir; bu genellikle daha kısa boylu olmalarından kaynaklanır. Aracı kullanmak için pedallara erişmeleri gerektiğinde, bu durum üreticinin önerdiği pozisyondan ziyade ‘pozisyon dışı’ sürüş olarak değerlendirilir. Bu pozisyonda oturmak sürücüyü daha fazla yaralanma riski ile karşı karşıya bırakmaktadır.” şeklinde bir uyarıda bulunmuştu.

Sorunun bir diğer boyutu ise otomobillerin test edilme şeklidir. Çarpışma testlerinde, insan kadavraları kullanılması uygulaması, çarpışma testi mankenlerinin önceki yaralanmaları testlerde meydana gelenlerden ayırma sorunları yanı sıra, genellikle yaşlı erkek kadavralarının kullanılması nedeniyle demografik bir sorun da yaratıyordu. Çarpışma testi mankenleri ortaya çıktığında, bu durumu düzeltmek ve çeşitli vücut şekillerini eklemek mümkün olabilirdi, ancak bu fırsat değerlendirilemedi. Neredeyse tamamen erkek temelli çarpışma testleri devam etti ve tüm bu testlerden elde edilen sonuçlar, genel geçer sonuçlar olarak değerlendirilmeye çalışıldı.

Elbette çocuk çarpışma testi mankenleri de mevcut, fakat kadın bedenlerini temsil eden mankenler, 149 santimetre (4 fit 8 inç) boyunda, yaklaşık 12 yaşındaki bir kız çocuğu boyutunda küçültülmüş erkek mankenlerdir. Neyse ki bu eşitsizliği gidermek için çaba sarf eden araştırmacılar ve tasarımcılar mevcut. Son zamanlarda, araştırmacılar tarafından bir kadın çarpışma testi mankeni tasarlandı. Bu mankenin, araba kazalarına karışan kadınlarda orantısız bir şekilde meydana gelen yaralanmalar hakkında bilgi edinmeye yardımcı olacağı umulmaktadır, özellikle de kırık pelvis gibi yaralanmaların incelenmesi açısından.

Ancak şu an için mevcut eşitsizlik devam etmekte, dolayısıyla kadınların daha yüksek ölüm riski taşıdığı gerçeği de sürmektedir.