Kaspersky’nin Yeni Araştırması: Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerde Korsan Yazılım Kullanımı
Kaspersky’nin gerçekleştirdiği son araştırma, küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) büyük bir kısmının BT harcamalarını azaltmak adına iş yazılımlarının korsan sürümlerini kullanmaya istekli olduğunu ortaya koyuyor. Bu durum, özellikle ekonomik zorlukların yaşandığı günümüzde, şirketlerin yazılım maliyetlerini düşürme arayışında olduklarını gösteriyor.
Yapılan ankete göre, korsan yazılım kullanımı konusunda en çok rağbet gören yazılım türleri arasında proje yönetimi, pazarlama ve satış yazılımları öne çıkıyor. Katılımcıların yüzde 56’sı, bir siber güvenlik yazılımını korsan olarak kullanmayı düşünebileceklerini ifade ediyor. Kaspersky, raporunda son 8 ay içinde kullanıcılarından 9 bin 685’inin popüler KOBİ yazılım ürünleri gibi görünen kötü amaçlı yazılımlar ve istenmeyen yazılımlarla karşılaştığını belirtiyor.
Ne Tür Yazılımlar Korsan Olarak Kullanılıyor?
Kaspersky, araştırma sürecinde gayri resmi olarak dağıtılan (korsan dahil) KOBİ yazılımları aracılığıyla 4 bin 525 benzersiz kötü amaçlı ya da potansiyel olarak istenmeyen dosya tespit ettiğini iddia ediyor. Ancak, 50’den az çalışanı olan küçük işletmelerin yalnızca yüzde 7’sinin bu tür bir adım atmaya istekli olduğunu vurguluyor.
Kaspersky, korsan yazılım kullanımının kurumsal siber güvenliği ciddi anlamda tehdit edebileceğinin altını çiziyor. Raporda, bilgisayar korsanlarının güvenlik duvarlarını aşmak için yaygın olarak kullanılan yazılımlar altında kötü amaçlı dosyaları nasıl dağıtabileceği detaylandırılıyor. Kaspersky Baş Güvenlik Araştırmacısı David Emm, konu ile ilgili olarak şunları belirtiyor:
“Kötü niyetli aktörler, birincil bulaşma vektörü olarak e-postalara dayanıyor gibi görünse de, torrentler aracılığıyla indirilen kırılmış yazılımlar, suçluların kurbanları bu kötü amaçlı yazılımları sistemlerine yüklemeye ikna etmek için kullandıkları başka bir yöntemdir. Bu durum, iş ortamında daha fazla verinin tehlikeye girmesi veya çalınmasına yol açabilir.”
Emm, işletmelerin bütçe kısıtlamaları ile karşılaştıklarında, “kötü amaçlı kod içermesi muhtemel olan korsan yazılımlar yerine, güvenilir, topluluk destekli ve ücretsiz açık kaynak alternatifler kullanmalarını” öneriyor. Bu yaklaşım, hem maliyetleri düşürebilir hem de siber güvenlik risklerini en aza indirebilir.