Kontrolmatik Teknoloji’nin Kolaboratif Robot Projesi
Yenilikçi ve sürdürülebilir yaklaşımlarıyla müşterilerine özel anahtar teslim çözümler sunarak kendi kendine yeten bir geleceği inşa etme hedefiyle 2008 yılından bu yana yurt içi ve yurt dışında birçok başarılı projeye imza atan Kontrolmatik Teknoloji, 2016 yılından bu yana üzerinde çalıştığı kolaboratif robotların geliştirilmesi projesinde önemli bir aşamaya geldi. Söz konusu robotun ilk prototipini başarıyla üreten Kontrolmatik Teknoloji, 2023 yılının ilk yarısında seri üretime geçeceğini ve yılın ikinci yarısında satışa hazır hale geleceğini duyurdu.
Kolaboratif robot, insanların tekrarlayan görevlerde sağladığı verimliliğin yanı sıra, 7 gün 24 saat boyunca aynı hareketi hatasız bir şekilde ve sabit performansta defalarca tekrarlayabilme yeteneği ile dikkat çekiyor. Bu hız ve tekrar yeteneğinin, üretim verimliliğini artırma, hatalı imalatları azaltma ve tesislerin yüksek kalitede stabil üretim yapmasına olanak sağlama hedefleri doğrultusunda önemli bir katkı sağlaması bekleniyor.
Kolaboratif Robot Teknolojileri ve Geliştirme Hedefleri
Kolaboratif robotlarda seri üretime geçecek ilk yerli firmalardan biri olmaktan duydukları gururu dile getiren Kontrolmatik Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan, “Şu ana kadar AR-GE aşamasında veya prototip ürün imalatlarında benzer çalışmalar yapıldı. Ancak, kolaboratif robotların seri üretime geçecek ilk yerli firmalarından biri olacağımız için oldukça mutluyuz. Bu süreçte yazılımı da kendi mühendislik ekibimizle geliştirdiğimiz için ülkemizde önemli bir know-how oluşturuyoruz. Seri imalat ile birlikte yalnızca kolaboratif robot değil, aynı zamanda robot teknolojileri de geliştireceğiz. Bunun yanı sıra, yazılım ve robota ek olarak alternatif robotik ürün geliştirmelerimiz de olacak. Bu da robotik sektöründeki diğer çalışmaları hızlandırarak, katma değeri daha yüksek alternatif sonuçlar elde etmemizi sağlayacak.” şeklinde konuştu.
Kolaboratif Robotun Çok Yönlü Kullanım Alanları
Kolaboratif robot (Cobot) olarak tanımlanan ve insanlarla birlikte uyumlu çalışacak şekilde tasarlanan bu robot, birden fazla sektöre çözüm sunmayı hedefliyor. AR-GE ve tasarım süreçlerinde birçok kriter göz önünde bulundurularak geliştirilen kolaboratif robot, tüm proseslere uyum sağlaması için özel olarak üretilecek. Öncelikli olarak, üretim hatları, gıda, tarım, sağlık ve dijital fabrikalarda yer alarak insanlarla omuz omuza çalışarak toplam üretim verimliliğini artırması planlanıyor. Kolaboratif robotun aşağıdaki alanlarda yetkinliği bulunuyor:
- Üretim
- Montaj
- Seç & Yerleştir (Pick & Place)
- Paketleme
- Kaynak
- Zımpara
- Boya
- Polisaj
- Hat Besleme
Endüstrinin Geleceğinde Kolaboratif Robotların Rolü
Kolaboratif robotların yurt içinde doğrudan veya entegratör çözüm ortakları aracılığıyla satılacağını belirten Sami Aslanhan, “Yurt dışında ise bayilik ve dış satış yoluyla müşterilere ulaşmayı planlıyoruz. Bu süreçte hem satış hem de satış sonrası servis çalışmalarımız devam ediyor. Birlikte çalışacağımız paydaşları geliştirme süreçlerine dahil ediyor, onların geri bildirimlerini dikkate alarak ürünümüzü sürekli iyileştiriyoruz. Bu çözümümüz ile endüstrinin kolu kanadı olmayı hedefliyoruz.” dedi. Seri üretim yapılacak fabrikanın yıl sonundan önce tamamlanmasının planlandığını ifade eden Aslanhan, seri imalat altyapısı oluşturulması için gerekli makine yatırımları için anlaşmaların yapıldığını ve 2023’ün ilk yarısında ön seri üretime başlamayı hedeflediklerini belirtti.
Teknolojik Yenilikler ve Ekonomik Katkılar
Tasarlanan robotun 6 eksenini bağımsız bir şekilde hareket ettirebildiğini vurgulayan Aslanhan, “Robotumuzun her ekseninde özel tasarım servo motorlar ve yüksek hassasiyetli dişliler bulunmaktadır. Bu motorlar, kendi geliştirdiğimiz yazılım aracılığıyla uygun hesaplamalar yapılarak kontrol edilmektedir. Yazılımı kendimiz geliştirdiğimiz için, kolaboratif robotlarımız farklı sektörlerdeki uygulamalara kolayca adapte olabilecek. Türkiye’de hem üretici hem de yazılım firması olarak tek noktada çözüm üreteceğimiz için, müşterilerimizin yükünü önemli ölçüde hafifleteceğiz.” şeklinde konuştu.
Kolaboratif robotun kullanılacağı sektörlere sunacağı katkılar hakkında bilgi veren Sami Aslanhan, “Yerli olmanın avantajıyla maliyet olarak çok daha ulaşılabilir bir fiyat politikası izleyeceğiz. Hızlı ve esnek üretim, üretim hassasiyeti ve kalite standardizasyonu, operatör hatalarının telafisi, operatör kaynaklı performans kaybının önlenmesi gibi birçok konuda ilgili sektöre önemli katkılar sağlamayı planlıyoruz. Ülkemizde robotların büyük bir pazar olduğunu biliyoruz ve alternatif çözümlerin çoğunlukla yabancı kaynaklı olduğunu göz önünde bulundurarak, projemiz ile cari açığın azaltılmasına katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Hali hazırda birçok benzer ürün yurt dışından ithal ediliyor, bu nedenle üreteceğimiz kolaboratif robot ile ithalatı azaltırken, ihracatı artırmayı planlıyoruz. Böylece ekonomimize de önemli katkılar sağlamayı amaçlıyoruz.” dedi.