Koronavirüs pandemisi ne zaman bitecek sorusu için son tahmin Nobelli ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar’ın ‘manevi kızı’ olarak tanınan tıbbi biyoloji ve genetik uzmanı KKTC Cumhurbaşkanlığı Sağlık Danışmanı Prof. Dr. Nedime Serakıncı’dan geldi. Uzun yıllar virüsler üzerine çalışan Serakıncı, hiçbir virüsün ve bakterinin yok olmadığını ama bizim onunla, onun da bizimle yaşamayı öğrendiğini söylüyor. Bu sürecin yaklaşık 3 yıl sürdüğünü belirten Serakıncı, influenza örneği veriyor. Bu görüşe göre 2019 yılı aralık ayında hayatımız agiren koronavirüs artık 2022 sonunda ‘bizimle birlikte yaşamayı öğrenebilir’
Salgın sürecine ilişkin kesin bir cevap olmadığı açık. Buna vurgu yapan Serakıncı, genel anlamda bütün dünya için 2022 Aralık’ta artık özel sağlık sorunları, kronik hastalığı olanlar olanlar hariç, virüsle birlikte yaşamayı öğrenmiş olacağımızı düşünüyor. Ona göre belki 3-5 hafta kayma olabilir ama o süreçte bir rahatlama bekliyor.
Serakıcı, koronavirüs kaynaklı ölüm oranlarının yüzde 1,3’lere doğru inmeye başladığı bilgisini de veriyor ve “Kovid-19 ölüm oranları, influenzanın tarihsel evrimindeki şekilde düşüşe geçti.” diyor.
NEDİME SERAKINCI KİMDİR?
Peki, Prof. Dr. Nedime Serakıncı kimdir? Serakancı’nın KKTC Cumhurbaşkanlığı’nın sitesinde yer alan biyografisi şöyle:
- Prof. Dr. Nedime Serakıncı 1970 yılında Lefkoşa’da doğdu. Lisans eğitimini 1992 yılında İstanbul Universitesi’nde biyoloji alanında tamamladı. 1993 yılında İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Anabilim Dalın’nda yüksek lisans eğitimi aldı ve Tıp Fakültesine özel öğrenci statüsünde devam etti. Aynı zamanda Genetik Danışmanlık eğitimi de aldı.
- Marmara Üniversitesi Tıbbi Biyoloji ve Genetik Bölümünde doktoraya başladı ve doktorasını Marmara üniversitesi ile parallel Aarhus Üniversitesinde yaptığı çalışmalar ile tamamladı. Doktorasını takiben Telomer-telomeraz biyolojisi, kanser ve kök hücre biyolojisi alanlarında yaptığı araştırmalarla, çeşitli projeler için destek alarak Aarhus Üniversitesi, İnsan Genetiği Enstitüsü’nde “Kök Hücre ve Genetik Tedavi” araştırma programını kurdu.
- Tıbbi Genetiğin yanı sıra mezenkimal kök hücre biyolojisi, kanser ve telomer/telomeraz biyolojisi alanlarında çalışmalarını sürdürdü.
- 2003’te Tıbbi Genetik alanında ve 2007 yılında diğer bir ilgi ve çalışma alanı alanı olan yaşlanma ve kök hücre genetiği alanında doçentlik aldı.
- 1992-1999 yılları arasında sırası ile Çapa Tip fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı, Marmara üniversitesi Tıbbi Biyoloji ve Genetik Anabilim dalında sitogenetik ve Kanser Genetiği çalıştı (7 yıl süre ile) daha sonra 1999 -2002 yılları arasında Aarhus üniversitesinde Kanser biyolojisi, sitogenetik, moleküler sitogenetik ve moleküler genetik alanında bilgi ve tecrübesini artırarak yetkili olduğunu belgelerken 2003-2007 Aarhus üniversitesinde moleküler biyoloji ve genetik laboratuvarını kurarak yürüttü ve yetkilendirildi.
- 2007-2011 Güney Danimarka üniversitesinde Moleküler biyoloji ve genetik laboratuvarını kurarak yönetirken yaşlanma ve telomere biyolojisi araştırma grubunu yürüttü. Genetik testler konusunda (toplam 14 yıl).
- 2011 yılında Tıbbi Genetik ve Kök Hücre Genetiği alanında profesörlüğünü aldı.
- Prof. Dr. Serakıncı’nın araştırma uzmanlığı, telomerase-immortalized mezenkimal kök hücreler, ve bunların gen terapisindeki kullanımı ve ilaç araştırması için doku modeli geliştirilmesi üzerine.
- 2011 yılından Ekim 2020 ye kadar Yakın Doğu Üniversitesinde çalıştı, Tıp Fakültesi bünyesinde Tıbbi Biyoloji ve Genetik bölümlerini kurdu. 2013 yılında Yakın Doğu Üniversitesi Mükemmeliyet Merkezini kurdu ve Başkanlığını yaptı.
- Ayrıca 2014 yılında Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünün kuruculuğunu yaptı ve 2020’ye dek yürüttü.
- 2014 yılında Sağlık bilimleri enstitüsü bünyesinde Tıbbi Biyoloji ve Genetik yüksek lisans ve doktora programlarını kurdu ve yürüttü.
2011-2020 yılları arasında Tıp Fakültesi’nde Tıbbi Genetik Anabilim Dalı ve Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Genetik-Kanser Tanı ve Araştırma Merkezini ile laboratuvarlarını (Sitogenetik tanı, Moleküler Sitogenetik tanı, Moleküler Genetik tanı, Moleküler Biyolojik tanı) kurdu ve 10 yıl süre ile yönetti. - 69’dan fazla uluslararası saygın hakemli dergilerde yayınlanmış makalesi bulunmaktadır. Ayrıca 13 kitap bölümü yazmıştır.
- Prof. Serakıncı’nın kanser kök hücreleri ve genetiğiyle ilgili makaleleri 2004, 2006, 2010’da dünyanın en iyi 10 bilimsel yayını arasında yer aldı ve 2014’te 5. sırada yer aldı.
- Şubat 2021 de Türkiye de en çok atıf alan ve H indeksi en yüksek olan ilk 6 bin akademisyen listesinde 1451’ci sırada yer alırken Tıbbi Biyoloji ve Genetik alanında K.K.T.C’den listeye giren tek bilim insanı olma özelliğini taşımaktadır.
İlk yorum yapan olun