Korsanlığın Altın Çağı ve Kayıp Hazine
Korsanlığın “Altın Çağı”nın başlangıcında, bir İspanyol gemisi, süslü hazinesiyle birlikte Karayip denizinin derinliklerine gömüldü. Bu olayın üzerinden 350 yılı aşkın bir süre geçtikten sonra, kaybolmuş bu geminin hazinesi, derin sulardan çıkarılarak tarihi Bahamas Maritime Museum’a (Bahamalar Denizcilik Müzesi) taşınıyor.
4 Ocak 1656 tarihinde, Nuestra Señora de las Maravillas isimli gemi, filosundaki başka bir gemi ile çarpıştıktan sonra Bahamalar açıklarındaki bir mercan kayalığına çarptı. Yaklaşık 900 ton ağırlığında olan bu devasa gemi, İspanya’dan Küba’ya giderken kral ve ülkenin zenginlerine ait değerli hazineleri taşıyordu. Bu tarihi hikayenin büyük bir bölümü, Bahamalı ve ABD’li uzmanlar ile işbirliği yapan Allen Exploration araştırma dalışı sırasında gün yüzüne çıkarıldı.
Son iki yıl boyunca, bölgeyi tarayarak gemi batığı ve kayıp hazine hakkında önemli bilgiler toplandı. Allen Exploration kurucusu Carl Allen, bu kalyonun batığının, 17. ve 18. yüzyıllarda İspanyol, İngiliz, Fransız, Hollandalı, Bahamalı ve Amerikalı kaşifler için önemli bir uğrak noktası haline geldiğini belirtiyor. 1970’lerden 1990’lerin başlarına kadar kurtarma gemileri tarafından bu bölge üzerinde çalışmalar yapıldığı biliniyor. Ancak, kalıntıların zamanla toza dönüştüğü düşünülüyordu. Modern teknoloji ve bilim yardımıyla, büyük bir batık izi alanı keşfedildi.
Bu çalışmaların sonucunda, etkileyici bir koleksiyon ortaya çıktı. Buluntular arasında şunlar yer aldı:
- İnanılmaz güzellikte mücevherler
- Altın grubu objeler
- İspanyol çömlekleri
- Çin porselenleri
- Gemi donanımları
- Maden paralar
- Asker Don Martin de Aranda y Gusmán’a ait gümüş bir kılıç kabzası
Allen Exploration, en çarpıcı buluntuların İspanya’nın en prestijli askeri nişanı olan Order of Santiago ile ilişkili mücevherler olduğunu vurguluyor. Bu mücevherlerden biri, ortasında tarak kabuğu şeklinde tasarlanmış, geçmişte iyileştirici özellikleri ile bilinen bir Hint bezoar taşına sahip, Santiago Haçı ile süslenmiş altın bir kolye. Ayrıca, bu etkileyici mücevherlerin yanı sıra, dönemin yasalarını ihlal eden pek çok kaçak mal da gemide bulundu.
Carl Allen’a göre, buldukları madeni paraların büyük bir kısmı Meksika’da basılmıştı. Ancak Nuestra Señora de las Maravillas, Meksika’da resmi olarak madeni para yüklemesi yapmamıştı. Bu durum, gemide yasadışı kaçak malların bulunduğunu ve resmi kayıtların muhtemelen yanıltıcı olduğunu gösteriyor.