Kurashiki Üniversitesi’nde Deniz Kızı Mumyasının Araştırılması

Kurashiki Bilim ve Sanat Üniversitesi’nin Denizi Kızı Araştırması

Kurashiki Bilim ve Sanat Üniversitesi’ndeki bilim insanları, gizemli bir “deniz kızı mumyasını” ayrıntılı bir incelemeye tabi tutarak, onun gerçekte ne olduğuna dair daha fazla bilgi edinmeyi hedefliyor. Bu ilginç nesne, Japonya’nın Okayama ilinde bulunan Asaguchi’deki Enjuin Tapınağı’nda, bir kutu içinde keşfedildi. Unseen Japan’a göre, bu olağandışı mumya ile birlikte bırakılan bir notta, ” Genbun döneminde [MS 1736-1741] Tosa açıklarında bir ağa yakalanmış bir deniz kızı ” ifadesi yer alıyordu.

Bu “deniz kızı”, keşfedildiği günden bu yana 300 yıl boyunca, Asakuchi’deki Enjuin Tapınağı’nda bir ibadet nesnesi olarak korunmuştu. Gerçekte bunun bir deniz kızı olmadığı tahmin edilse de, insanlar bu ilginç nesnenin gerçekte ne olduğunu merak ediyordu. Mumya, incelenmeden önce Japon haber kaynağı The Asahi Shimbun ile görüşen tapınaktaki başrahip, “ Koronavirüs salgınını biraz da olsa hafifletmeye yardımcı olacağını umarak ona dua ettik ” şeklinde bir açıklamada bulunmuştu. Ayrıca, “ Umarım araştırma projesi gelecek nesiller için bilimsel kayıtlar bırakabilir. ” diyerek umudunu ifade etti.

Ekip, bu ilginç nesneyi daha iyi anlamak için çeşitli bilimsel yöntemler uyguladı. Yüzey gözlemleri, X-ışınları, bilgisayarlı tomografi (CT) taramaları, radyokarbon tarihlemesi ve DNA analizi gibi tekniklerle mumyanın yapısını detaylı bir şekilde inceledi. Araştırma sonuçlarını bir rapor halinde sunan ekip, mumyanın en azından kısmen hayvanlardan oluştuğunu kanıtladı. Alt yarısı, “sırt, anal ve pelvik yüzgeçler, yüzgeçleri destekleyen yüzgeç kemikleri ve kuyruk iskeletinden” oluşan bir ağ ile kaplıydı. Ayrıca, kolları, omuzları, boynu ve yanakları örtmek için kirpi balığı derisi kullanıldığı tespit edildi.

Ekip, mumyanın pullarının 1800’lerin sonlarına ait olduğunu düşünüyor. Elektron mikroskobu ile yapılan çalışmalar sonucunda, mumyanın saçlarının bir memeliden geldiği, tırnaklar için kullanılan keratinlerin ise hayvan kökenli olduğu belirlendi. Bu bulgular, mumyanın bir maymuna ait olabileceğini gösteriyor. Üst gövde ise kağıt ve kumaş ile birlikte pamuk dolgu ve alçı benzeri maddelerle desteklenmişti. Tüm bu bilgiler, “denizkızı” olarak bilinen bu varlığın bir Japon balıkçı tarafından şaka amacıyla yaratıldığını düşündürüyor. Balıkçının, bu denizkızının adayı kısırlaştıracağına dair bir kehanette bulunduğu ve tek çarenin denizkızının bir resmini edinmek olduğunu iddia ettiği biliniyor. Tabi ki, bu resmi insanlara vermek için bir miktar ücret talep edecekti.

Ekip, bu yıl içinde “denizkızı” hakkında elde ettikleri bulguları yayınlamayı planlıyor, ancak denizkızlarının gerçekten var olduğunu doğrulamak için beklemekte fayda var. Tarih boyunca gördüğümüz en ünlü denizkızı aldatmacalarından biri, P. T. Barnum tarafından sergilenen Fiji Deniz Kızıdır. Barnum, serginin tanıtımını tipik efsanevi denizkızlarının çizimleriyle yapmıştı. Bu yaratıklar, bir kadının başı ve gövdesinin, (broşürlerde çıplak olarak tasvir edilmiş) bir balığın alt yarısına eklenmiş haliyle sergilenmişti. Ancak sergiyi ziyaret edenler, aslında bir balığa dikilmiş bir maymunun üst yarısıyla karşılaştılar ve her iki parça da kesinlikle ölüydü.