Kuyrukluyıldız ATLAS’ın Güneş ile Buluşması ve Yok Oluşu

Kuyrukluyıldız ATLAS’ın Güneş ile Buluşması

Dünyanın dört bir yanından astronomi meraklıları, ATLAS Kuyrukluyıldızı’nın Güneş ile beklenmedik karşılaşmasına tanıklık etti. ATLAS Kuyrukluyıldızı (C/2024 S1), Cadılar Bayramı’na kadar Venüs kadar parlak olması bekleniyordu. Ancak, Güneş ona karşı oldukça acımasız davrandı.

24 Ekim’de Dünya’ya en yakın noktasından geçen bu kuyruklu yıldız, 28 Ekim’de Güneş’e son derece yakın bir yolculuğa çıktı. Güneş’e 1,2 milyon kilometre kadar yaklaşan ATLAS, Güneş’in güçlü çekim kuvvetinden kaçamadı ve kısa bir süre içerisinde buharlaşarak yok oldu. Bu olağanüstü anlar, NASA tarafından kaydedildi ve sonrasında yukarıdaki video yayınlandı.

Gökbilimcilerin Tahminleri

Gökbilimciler, kuyrukluyıldızın yok olma riski taşıdığını önceden biliyorlardı. ATLAS, Güneş tarafından yok edilen nesneler arasında yer alan Kreutz sungrazer ailesine aitti. Bu kuyrukluyıldızların perihelionları, yani Güneş’e en yakın noktaları, aşırı derecede yakındı. Kreutz ailesinin tüm bu kuyrukluyıldızları, yüzyıllar önce parçalanan ve ilişkilerini ilk kez 19. yüzyılda gösteren Heinrich Kreutz‘un adını taşıyan çok daha büyük bir kuyrukluyıldızın kalıntılarıydı.

Güneş Sistemi’nin Koruma Mekanizması

Aslında bu olay, Güneş’in veya Jüpiter gibi dev kütlelerin dünyayı ölümcül kuyruklu yıldızlardan koruduğunu gösteren çarpıcı bir örnek. Güneş sistemi, kontrolsüz bir şekilde dolaşan birçok büyük asteroidin, Güneş, Jüpiter ya da Ay gibi büyük kütlelerin çekim alanına girmesiyle yok olduğunu bilmektedir. Bu durum, dev kayaların gezegenimize çarpma riskini ortadan kaldırarak gezegenimizin güvenliğini sağlamaktadır.