Laos’ta keşfedilen genç bir kızın dişi, Denisova insanları olarak bilinen tarih öncesi insan akrabalarına ait olduğu belirlendi. Bu önemli keşif, araştırmacıların modern insan evrimi hakkında daha derin bir anlayış geliştirmelerine katkı sağlayacağı öngörülüyor. Denisova insanları, ilk kez 2010 yılında kuzey Rusya’daki bir Sibirya mağarasında bulunan kalıntılarla tanımlandı ve bu tür, görece yeni bir insan akrabası olarak biliniyor.
İlk keşfin ardından, en az 200.000 yıllık çeşitli kalıntılar, özellikle Tibet’te bulunan bir çene kemiği gibi, daha fazla bulgu elde edildi. Geçtiğimiz hafta Nature Communications dergisinde yayımlanan Laos’taki azı dişinin keşfi, Denisova insanlarının izlerinin Güneydoğu Asya’da ilk kez tespit edildiği anlamına geliyor. Bu durum, bölgede yaşayan modern insanlar ile Denisova insanları arasında bir bağlantı olabileceğine işaret ediyor.
Illinois Urbana-Champaign Üniversitesi’nden ortak yazar ve paleoantropolog Laura Shackelford, USA TODAY’e verdiği demeçte, “Dişi bulduğumuzda gerçekten şaşırdık çünkü Denisova insanlarını aramıyorduk ve böyle bir keşif yapmayı beklemiyorduk” ifadelerini kullandı. Diş, Laos’un başkenti Vientiane’nin yaklaşık 250 kilometre kuzeyinde, Tam Ngu Hao yakınlarında Kobra Mağarası olarak bilinen yerde keşfedildi. Kalıntı, modern insan dişine benzerlik gösterse de yüzeyindeki çıkıntılar ve uçlarının farklılığı dikkat çekiyor.
2018 yılında bulunan fosil, muhtemelen bir sel sırasında ulaştığı düşünülen bir mağarada diğer hayvan fosilleri arasında ortaya çıktı. Çalışmanın ortak yazarı ve Danimarka’daki Kopenhag Üniversitesi’nde profesör olan Eske Willerslev, bulgular hakkında, “İlk defa bu kadar güneyde bir keşif yaptık. Azı dişinin bulunması, Denisova insanlarının coğrafi dağılımı üzerine düşüncelerimizi yeniden şekillendiriyor” şeklinde açıklamada bulundu.
Laos’un nemli iklim koşulları nedeniyle dişin DNA’sının iyi korunmadığı anlaşıldı. Ancak araştırmacılar, dişin bulunduğu tortuyu analiz ederek 131.000 ila 164.000 yıl öncesine tarihlendirme yapabildiler. Fosilde bulunan eski proteinler, bu kalıntının 3 ila 8 yaşları arasındaki genç bir Denisova insanı kızına ait olduğunu gösteriyor. Çalışmanın baş yazarı ve Kopenhag Üniversitesi’nde yardımcı doçent olarak görev yapan Fabrice Demeter, “Azı dişi henüz tam olarak çıkmadığı için kızın yaşını büyük bir kesinlikle belirleyebildik” açıklamasında bulundu.
İlk yorum yapan olun