Londra’daki Prens Charles Sineması’nda “The Last Screenwriter” Filminin Dünya Prömiyeri İptal Edildi
Londra’daki Prens Charles Sineması, yapay zeka destekli senaryo yazımı ile dikkat çeken “The Last Screenwriter” filminin dünya prömiyerini iptal etti. İsviçreli yönetmen Peter Luisi, bir senaristin, ondan daha yetenekli bir yapay zeka ile mücadelesini konu alan bu film için senaryosunu yazarken yapay zekadan yararlanmayı tercih etti. Bu cesur karar, filmine yönelik ilgi çekmeyi başarsa da, izleyicilerden gelen tepkiler sonucunda gösteriminin iptal edilmesi kaçınılmaz oldu.
Peki, insanlar filme neden bu kadar sert tepki gösterdi?
Yönetmen Luisi, senaryoyu ChatGPT’ye yazdırmadan önce, filmin ana hatlarını oluşturdu. Ardından, sahne sahne detaylandırarak karakterleri, mekanları ve diyalogları oluşturmasını sağladı. Düzenlemelerle birlikte senaryo tamamlandı. Hatta Luisi, basın tanıtımı için ChatGPT’ye kendisini öven bir açıklama da yazdırdı. “Son Senarist’in senaristi olarak, bu düşündürücü hikayeyi beyazperdede hayata geçirmekten büyük heyecan duyuyorum. Film, teknoloji ve insan yaratıcılığı arasındaki kesişimi araştırıyor ve şu soruyu soruyor: Makineler, sanat ve hikaye anlatımı söz konusu olduğunda gerçekten insan deneyiminin yerini alabilir mi?” şeklinde bir metin ortaya koydu.
Ancak sinema salonu, yönetmenle birlikte galadan hemen önce, izleyicilerden gelen şikayetleri gerekçe göstererek etkinliği iptal etti. Birçok sinema izleyicisi, yapay zekanın sanat üretimine dahil edilmesinin insanlık için büyük bir sorun teşkil edeceğini savunurken, bu filmi protesto edeceklerini de dile getirdiler. Sinema salonu ve yönetmen, bu tartışmada hedef olmak ve taraf olmak istemedikleri için gösterimden vazgeçme kararı aldılar. Film, muhtemelen internet üzerinden izlenebilir hale gelecektir.
Yapay Zeka Sinemayı Nasıl Değiştirecek?
Bununla birlikte, bu girişim, yapay zeka ile film üretmenin son denemesi olmayacaktır. Sinema endüstrisi, yakın gelecekte bu teknolojiyi kullanmaya başlayacak ve tartışmalara aldırış etmeden ekonomik kazançlara odaklanarak yoluna devam edecektir. Sektör, bu tür filmlerden para kazandıkça yapay zeka kullanımı giderek artacak ve sonunda, insan oyuncuların, senaristlerin ve film ekiplerinin yer almadığı tamamen dijitalleşmiş bir sinema sektörü ortaya çıkacaktır.