Makine Öğrenimi ile Diplomacy Oyununda Yapay Zeka Başarısı

Makine Öğrenimi ve Diplomacy: Yapay Zekanın Yeni Başarısı

Makine öğrenimi sistemleri, son on yılda insanoğluyla ilginç bir rekabetin içine girdi. Henüz emekleme aşamasında olmalarına rağmen, gerçekleştirilen testlerin sonuçları gerçekten dikkat çekici. Test amaçlı olarak oyunlar üzerinde kozlarını paylaşan iki tür yapay zeka, bu sefer Diplomacy adlı strateji oyununda karşı karşıya geldi. İlk olarak 1959 yılında piyasaya sürülen Diplomacy, 2 ila 7 oyuncunun Avrupa güçlerini temsil ettiği ve rakiplerinin bölgelerini fethederek oyunda zafer kazanmaya çalıştığı, RISK oyununa benzer bir masa oyunu. Ancak RISK‘ten farklı olarak, Diplomacy, oyuncuların oyunun her aşamasında taşlarını aynı anda hareket ettirmeden önce birbirleriyle müzakere etmelerini, ittifaklar kurmalarını veya stratejik olarak birbirlerine ihanet etmelerini gerektiriyor.

Oyunun dinamikleri gereği, rakipleri okuma ve manipüle etme, oyuncuları ittifak kurmaya ikna etme, karmaşık stratejiler planlama, hassas ortaklıkların yönetimi ve ne zaman taraf değiştireceğini bilme becerileri, Diplomacy’nin önemli unsurlarını oluşturuyor. Ancak bu beceriler, bugüne kadar makine öğrenimi sistemlerinin genellikle eksik olduğu alanlar arasında yer alıyordu.

Geçtiğimiz hafta, Meta AI araştırmacıları, Diplomacy’de insan düzeyinde performans sergileyen ilk yapay zeka olan CICERO ile bu makine öğrenimi eksikliklerinin üstesinden geldiklerini duyurdular. Ekip, Cicero’yu oyunun çevrimiçi versiyonu olan webDiplomacy.net’te toplam 50 bin tur boyunca 2.7 milyar parametre üzerinde eğitti. Sonuç olarak, gerçekleştirilen beş oyunluk bir lig turnuvasında, rakiplerinin ortalama puanını ikiye katlayarak (19 katılımcı arasından) 2’nci oldu.

Meta ekibi, yaptığı basın açıklamasında, yapay zekanın “Diplomacy’de insanlarla müzakere etmek için doğal dili kullanmada o kadar usta olduğunu kanıtladı ki, çoğu zaman diğer oyuncular, insan katılımcılar yerine CICERO ile iş birliği yapmayı tercih ettiler,” şeklinde ifade etti. Bu gelişmeler, yapay zekanın insanlara karşı liderlik elde etme yolunda ne kadar ilerlediğini gösteriyor.

Peki, makine öğrenimi ile gelişen yapay zekanın insanoğlunun karşısındaki tek galibiyeti bu mu olacak? Zamanla daha fazlasını göreceğiz, ancak bu başarı, yapay zekanın potansiyelini ve oyun stratejilerindeki evrimini gözler önüne seriyor.