Mısır’ın Dahab Kıyısında Mavi Delik
Mısır’ın Dahab kıyılarında, Kızıldeniz’in derinliklerine doğru uzanan ve 100 metreyi bulan bir mağaramsı delik bulunmaktadır. Bu benzersiz doğal oluşum, mercanlar ve renkli resif balıklarıyla çevrili olup, görsel bir şölen sunan Kızıldeniz Mavi Deliği olarak adlandırılmaktadır. Ancak bu muhteşem güzellik, sayısız dalgıcın hayatını kaybetmesine de yol açmış; burası, “Dalgıç Mezarlığı” olarak anılmaya başlamıştır. Çukurun etrafında, en az 40 kayıtlı dalgıç ölümü yaşanmış olsa da, gerçek sayının 200’e yakın olduğu tahmin edilmektedir.
Mavi Deliğin etrafındaki anıt plaketler, bu tehlikeli sularda hayatını kaybeden dalgıçlar için birer saygı duruşu niteliğindedir. Kızıldeniz Mavi Deliği’nin neden dünyanın en ölümcül dalış yeri olduğu hâlâ tam olarak anlaşılamamıştır. Ancak deliğin jeolojik yapısının bu duruma sebep olduğu düşünülmektedir. “Semer” olarak bilinen 6 metrelik sığ giriş, Dahab kıyısı yakınında yer alırken, bu delik 120 metre derinliğe kadar dümdüz bir şekilde inmektedir.
“Kemer” olarak bilinen tünel, deniz duvarının 55 metre altında yer almakta ve 65 metre yüksekliği ile 26 metre uzunluğu ile bir su altı katedralini andırmaktadır. Bu görkemli tünel, dalgıçlar için büyük bir cazibe merkezi olmasına rağmen aynı zamanda büyük bir tehlike de taşımaktadır. Mavi Delik, bu ünü sayesinde oldukça popüler bir dalış noktası olarak ön plana çıkmakta ve her gün macera arayan dalgıçları derinliklerine davet etmektedir. Eğlence amaçlı dalış yapanlar için turlar düzenlenirken, heyecan arayan bazı dalgıçlar, kemere girme konusunda ısrarcı olmaktadır.
“Kemik Toplayıcı” ile Tanışın
Dahab’dan teknik bir dalgıç olan Tarek Omar, 1992 yılında Mavi Deliği keşfetmeye başladı. Kısa bir süre sonra, 1997’de burada yaşamını yitiren dalgıçların bedenlerini çıkarmaya başladı. O tarihten itibaren, derinliklerden çıkardığı cesetlerin sayısının artmasıyla “kemik toplayıcı” olarak anılmaya başlandı. Yerel dalgıçlar ve eğitmenler, bu ölümlerin çoğunun, kemere girmek isteyen bazı kişilerin bilgi ve deneyim eksikliğinden kaynaklandığını belirtmektedir.
Ancak, bu jeolojik oluşumun karmaşık yapısının da beraberinde getirdiği zorluklar bulunmaktadır. Kemerin derinliğini belirlemek son derece zordur ve dalgıçlar girişi kaçırırsa, 120 metre derinliğe ulaşarak “martini etkisi” olarak bilinen, alkol etkilerine benzer fiziksel ve zihinsel bozukluklara maruz kalabilirler. Tünelin uzunluğunu hafife almak, açık okyanustan gelen akıntıya karşı yüzmek için gerekli olan ekstra enerji ile birleştiğinde, dalgıçların kemerden çıkmaya çalışırken oksijenlerinin tükendiği sıkça gözlemlenen bir durumdur.
Mavi Delik’in tehlikeleri, pek çok deneyimli ve hazırlıklı dalgıcın hayatını kaybetmesine neden olmuştur. Buna rağmen, ziyaretçi sayısının azalmaması, Mavi Delik’in dünyadaki en ölümcül dalış noktası olmaya devam edeceğini gösteriyor.