MIT Ekiplerinden Oreo Bisküvisi Üzerine Yenilikçi Araştırma

MIT’deki makine mühendislerinden oluşan bir ekip, kısa bir süre önce Oreo bisküvisinin iki yarısını ayırmanın en etkili yolunu keşfetmek için bir Oreometre geliştirdi. Bu yenilikçi cihaz, bisküvilerin ve içlerindeki krema dolgusunun bozulmadan ayrılmasını sağladı. Kulağa oldukça ilginç gelen bu araştırma projesi, aslında maddenin akışkanlık özelliklerini inceleyen bir çalışma olarak öne çıkıyor; bu alana reoloji adı veriliyor. Özel olarak yapılan bu deney ise Oreoloji olarak adlandırıldı.

Bu araştırmanın sıvı kısmını, Oreo’nun içindeki krema dolgusunu oluşturuyordu. Ekip, bu dolgu maddesini hamur gibi sınıflandırarak, yumuşak bir katı olarak tanımladı. Bu tanım, dolgunun çok kırılgan olmaması ve nispeten yumuşak bir yapıya sahip olmasıyla ilgiliydi; örneğin, ekmek gibi. Oreo kreması, kurabiye hamuru, beton ve lav gibi maddeler arasında yer alan bir akma gerilimi sıvısı olarak değerlendirilebilir. Bu tür maddeler, yumuşak katılar gibi davranarak yalnızca üzerlerine yeterli basınç uygulandığında akar veya şekil değiştirirler. Oreo bisküvileri bağlamında, bu basınç, kurabiyeyi ayıran ellerinizden ya da ısıran dişlerinizden gelir.

Ekip, bisküvi bölündükten sonra iki kat arasındaki krema dağılımını detaylı bir şekilde inceleyerek farklı Oreo türlerinin nasıl ayrıldığını test etmek için Oreometre’yi geliştirdi. Araştırmaları, Physics of Fluids dergisinde yayımlandı. MIT’de makine mühendisi olan çalışmanın baş yazarı Crystal Owens, Gizmodo’ya gönderdiği bir e-postada, “En sevdiğimiz bükme şekli, Oreoları bir taraftan koparırken, çok temiz bir ayrılma elde etmek için en güvenilir olanın bir tür soyma ve bükme olduğunu gördüğümüz döndürmekti.” dedi. Ayrıca, “Bir çıkartmanın kendisini yırtmadan bir yüzeyden çıkartmak istediğinizde olduğu gibi, soymanın yapışkan sorununa neden olduğu sezgisel olarak iyi bilinmektedir.” diye ekledi.

Oreometre, soyma yeteneğine sahip olmadığından, ekip bu cihazı bisküvilerin bükülmesi için kullandı. Bisküvi, iki kelepçe arasına yerleştiriliyor ve kelepçelerdeki lastik bantlar, bisküvilerin dönüşünü ayarlıyor. Bir taraftaki bölmeye bozuk para eklendiğinde, kelepçe döndürülerek bisküviyi ayırıyor. Araştırmacılar, kremanın genellikle Oreo’ların bir tarafında (“Gofret 1”) kaldığını keşfetti ve bunun, Oreoların üretim sürecinin bir sonucu olduğuna inandıklarını belirttiler.

Ekip, Double ve Mega Stuf gibi daha fazla krema dolgusuna sahip Oreo çeşitlerinin yanı sıra normal Oreoları da test etti. Krema miktarı ile kurabiyenin ne kadar temiz ayrıldığı arasında belirgin bir ilişki bulamadılar. Ekip, Oreometer tasarımını açık kaynak olarak yayınladı; böylece isteyen herkes kendi cihazını kurabilir ve Oreo ayırma ve kesme üzerine veri toplayabilir.