Nadir Görülen Beyin Yiyen Amip: Naegleria fowleri ve Tehditleri

Nadir Görülen Beyin Yiyen Amip: Naegleria fowleri

Son yıllarda, Naegleria fowleri adı verilen beyin yiyen bir amip, ABD’de önceki yıllarda görülmemiş bölgelerde insanlara bulaşma vakalarıyla dikkat çekiyor. Bu tek hücreli organizma, tatlı su göllerinde, nehirlerde ve sıcak kaplıcalarda doğal olarak bulunuyor. Diğer Naegleria türlerinden farklı olarak, fowleri insanları enfekte etme yeteneğine sahip ve bu, onu oldukça tehlikeli kılıyor.

Amip, genellikle sıcaklıkların yüksek olduğu ve sığ suların bulunduğu ortamlarda gelişiyor. İnsanlar suya daldıklarında, amip burun yoluyla vücuda girebilir ve beyne doğru ilerleyebilir. Bu süreç, beyin dokusunu yok eden ve genellikle ölümle sonuçlanan birincil amebik meningoensefalite (PAM) adlı bir hastalığa yol açar. PAM, %97 oranında ölümcül bir hastalık olarak biliniyor ve enfeksiyonlar genellikle suya dalmanın ardından başlıyor.

Enfeksiyon belirtileri, bakteriyel menenjite benzer şekilde gelişir. Baş ağrısı, ateş, boyun tutulması ve kafa karışıklığı gibi semptomlar ortaya çıkar. Hastalarda ayrıca çevresel belirsizlik, nöbetler ve koma durumu gibi ciddi belirtiler de gözlemlenebilir. Semptomların başlamasından sonraki beş gün içinde hastalık genellikle ölümle sonuçlanır. 1962’den bu yana, amip tarafından enfekte olduğu bilinen 154 kişiden yalnızca dört tanesi hayatta kalabilmiştir.

Neyse ki, son on yılda yalnızca 31 enfeksiyon bildirildi ve bu, enfeksiyonların son derece nadir olduğunu gösteriyor. Ancak, amipin yaşadığı alanların sıcaklıklarının artması, onun yayılma olasılığını da artırıyor. Douglas İlçe Sağlık Müdürü Dr. Lindsey Huse, Nebraska’da bir çocuğun ölümünün ardından düzenlediği basın toplantısında, “Bölgelerimiz giderek ısınıyor” diyerek durumu vurguladı. Ayrıca, “Her şey ısındıkça, su ısındıkça ve kuraklık nedeniyle su seviyeleri düştükçe, bu organizmanın çok daha mutlu olduğunu ve bu durumlarda daha hızlı bir şekilde büyüdüğünü göreceğiz.” şeklinde eklemelerde bulundu.