NASA’nın Uzay İstasyonunun Geleceği ve Deorbit Aracı
Her şeyin bir sonu olduğu gibi, insanlığın uzaydaki laboratuvarı olan Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ) için de bu sona yaklaşılmakta. NASA, yaptığı resmi açıklamada, uzay istasyonunun operasyonel ömrünün sona ermesinin ardından yörüngeden çıkarılması ve güvenli bir şekilde Dünya’ya indirilmesi amacıyla kullanılacak Deorbit aracını geliştirmek ve inşa etmek için SpaceX’i seçtiğini duyurdu.
Washington’daki NASA Genel Merkezi Uzay Operasyonları Misyon Direktörlüğü yönetici yardımcısı Ken Bowersox, bu konuda yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Uluslararası Uzay İstasyonu için bir ABD Yörünge Aracının seçilmesi, NASA ve uluslararası ortaklarının istasyon operasyonlarının sonunda alçak Dünya yörüngesine güvenli ve sorumlu bir geçiş sağlamasına yardımcı olacaktır. Bu karar aynı zamanda NASA’nın gelecekteki ticari varış noktalarına yönelik planlarını da destekliyor ve Dünya’ya yakın uzayın sürekli kullanımına olanak sağlıyor.”
Bowersox, açıklamasını şu ifadelerle sürdürdü: “Yörünge laboratuvarı, herkesin yararına olacak şekilde bilim, keşif ve uzayda ortaklıklar için bir plan olmaya devam ediyor.”
UUİ’nin ilk bileşenleri 1998 yılında uzaya fırlatılmıştı. 2030 yılında operasyonların sona ermesi planlandığında, uzay istasyonu toplamda planlanan ömründen iki yıl daha uzun süre uzayda kalmış olacak. Ancak, yapısal parçaların bu süre zarfında aşınması, istasyonun 2030’dan sonra faaliyet göstermesini imkansız hale getirecek.
NASA, “Uzay istasyonunun büyük bir kısmı yörüngede onarılabilir veya değiştirilebilirken, diğer parçalar tamir için yere geri gönderilebilir ve yeniden fırlatılabilir. Bu parçalar arasında güneş panelleri, iletişim ekipmanı, yaşam destek sistemleri ve bilimsel donanımlar yer alıyor.” ifadelerini kullanarak, onarıma uygun parçaların listesini sundu. Ancak, “istasyonun mürettebatlı modüller ve kafes yapılar gibi ana yapısı pratik olarak onarılamaz veya değiştirilemez.” diyerek önemli bir noktaya da değindi.
Uzay araçlarının UUİ’ye yanaşması, ayrılması ve istasyonun güneş ışığına girip çıkması, bu yapılar üzerinde önemli bir baskı oluşturmakta. NASA’nın belirttiğine göre, kurulumda kullanılan parçaların dayanıklılığını hesaplarken, orijinal 30 yıllık yapısal ömür tahmini göz önünde bulunduruldu. NASA’nın sahip olduğu uçuş deneyimi, istasyona uygulanan gerçek kuvvetlerin başlangıçta tahmin edilenden daha az olduğunu ortaya koysa da, bu yapıların ömrü kısıtlı kalmaya devam ediyor. Uzayda büyük bir risk alınmaması gerektiği de herkesin kabul ettiği bir gerçek.