NASA’nın CAPSTONE Uydu Projesi ve Ay’a Yolculuk

Nasa’nın CAPSTONE Uydu Projesi

Nasa, Dünya’nın yörüngesinden ayrılan küçük bir uydu olan CAPSTONE ile bağlantısını 4 Temmuz’da kaybettiğini açıkladı. CAPSTONE, yalnızca 25 kg ağırlığında bir küp uydu olup, NASA’nın 50 yılı aşkın bir süredir insanları Ay yüzeyine geri getirme hedefinin önemli bir parçası olarak Ay’a doğru yola çıkmıştır.

Küçük uydu, bir roketin üzerinde Dünya’nın yörüngesinden çıktıktan kısa bir süre sonra 4 Temmuz’da mühendislerle iletişimini kaybetti. Bir NASA sözcüsü, “CAPSTONE için sağlam yörünge bilgilerine sahibiz ve mühendislerimiz uydu ile yeniden bağlantı kurma çabalarına devam ediyor.” şeklinde bir açıklama yaptı.

Sözcü, ekledi: “Gerekirse, görevin ayrılma sonrası yörünge düzeltme manevrasını birkaç gün geciktirmeye yetecek kadar yakıtı var.” CAPSTONE, Roket Lab tarafından fırlatılan bir roketin üzerinde altı gün geçirdi ve sonunda Ay’a giden rotasına başarıyla yerleştirildi.

Plan doğrultusunda, CAPSTONE’un 13 Kasım’da Ay’ın etrafında doğrusal bir hale yörüngesine girmesi ve NASA’nın Artemis 1 görevi için bir test aracı olarak işlev görmesi bekleniyordu. Artemis projesi ile NASA, Ay’ın yörüngesine, bu bölgeden gelen ziyaretçilere hizmet verecek, yaşam alanları ve laboratuvar olan Lunar Gateway adında kalıcı bir uzay istasyonu kurmayı amaçlıyor.

  • Artemis 1 görevi, 23 Ağustos ile 6 Eylül arasında gerçekleştirilecek.
  • Bu görev, Ay’ın yörüngesinde dönecek ve insan vücudunun uzayda nasıl etkilendiğine dair değerli veriler sağlayacak insansız bir Orion modülünün fırlatılmasıyla başlayacak.
  • Daha sonra, Ay’a yönelik dört astronotun havalanması planlanıyor.
  • Son olarak, NASA, 2025’ten itibaren insanları tekrar Ay’a göndermeyi hedefliyor.