Nasa’nın Yeni Keşfi: LP 791-18 d Gezegeni
NASA’nın TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) uydusu ve şu anda faaliyette olmayan Spitzer Uzay Teleskobu’ndan elde edilen veriler, aşırı özelliklere sahip bir gezegenin keşfedildiğini ortaya koydu. Bu gezegen, LP 791-18 d adıyla anılmakta ve Dünya’dan yaklaşık 90 ışık yılı uzaklıkta, Boğa takımyıldızındaki bir kırmızı cüce yıldızın etrafında döngüsel bir yörünge izlemektedir.
LP 791-18 d’nin eliptik yörüngesi, gezegenin yıldızına her yaklaşımında şekil değişikliklerine neden olmaktadır. Bu durum, gezegenin iç yapısında sürtünmelere yol açarak yüzeyinde volkanik aktivitenin meydana gelmesine zemin hazırlıyor. Başka bir deyişle, bu gezegenin tüm yüzeyi volkanlarla kaplı gibi görünmektedir.
Yıldız sisteminde LP 791-18 b ve LP 791-18 c adında iki başka gezegen daha yer almaktadır. LP 791-18 b, Dünya’dan yaklaşık %20 daha büyük bir yapıya sahipken, LP 791-18 c, Dünya’nın çapının 2.5 katı ve kütlesi ise yedi katı kadar bir ölçüde bulunmaktadır.
Volkanik özellikler gösteren LP 791-18 d’ye dair veriler, artık kullanılmayan Spitzer Teleskobu’ndan elde edilmiştir. Araştırmacılar, teleskobun sağladığı son gözlemler ışığında, gezegenin volkanik yüzeyine rağmen burada yaşanabilir bir ortam olabileceğine dair umut verici bulgulara ulaşmışlardır.
Aslında, astronomların dünya dışı volkanları incelemek için çok uzaklara bakmalarına gerek yoktur. Güneş sistemimiz içinde, Jüpiter’in uydusu Io, sürekli volkanik aktivitesiyle dikkat çekmektedir. Ayrıca, yakın zamanda gerçekleştirilen bir veri analizi, Venüs’ün 1990’ların başında büyük bir volkanik patlama yaşamış olabileceğini ortaya koymaktadır.