NASA’nın Uydu İletişim Ağı Stratejisi ve Özel Sektör Yatırımları

NASA’nın Uydu İletişim Ağına Yönelik Stratejisi

NASA, uydu iletişim ağını modernize etmek amacıyla özel sektöre yönelerek Amazon’un Project Kuiper’ı ve SpaceX’in Starlink’i gibi altı uydu şirketine toplamda 278,5 milyon dolar yatırım yaptı. Uzay ajansının hedefi, mevcut iletişim altyapısını on yılın sonunda devre dışı bırakacak yenilikçi bir çözüm bulmaktır. NASA, geçtiğimiz yıl boyunca iletişim ihtiyaçları için özel şirketlerin hizmetlerini kullanmanın maliyet etkinliğini değerlendirdiğini belirtiyor.

NASA, bu yaklaşımın ticari uzay sektöründe inovasyonu ve rekabeti teşvik ederken, zaman ve kaynaklarını derin uzay araştırmaları ile bilimsel görevlerine odaklamasına olanak tanıyacağına inanıyor. Ayrıca, bu programın ticari uydu sektörünü canlandırma potansiyeli de bulunuyor. Alçak Dünya Yörüngesi (LEO) uydu teknolojisinin, endüstriye birçok uygulama sunması ve dünya genelindeki sabit hat ağlarıyla ulaşılamayan bölgelerde hızlı geniş bant erişimi sağlaması bekleniyor.

NASA’nın desteklediği altı firma, Inmarsat, SES, Telesat ve ViaSat gibi önemli isimleri içeriyor. Bu firmalar, beş yıllık bir geliştirme ve gösterim süresi boyunca NASA’nın sunduğu finansal katkılardan yararlanacak. NASA, bu programın maliyetleri düşürmesini, esnekliği artırmasını ve çeşitli görevler için uydu teknolojisinin performansını iyileştirmesini hedefliyor. Aynı zamanda, kendi operasyonlarını geliştirme fırsatı da sunacak.

Altı firmanın, 2025 yılına kadar yeni yüksek hızlı ve yüksek kapasiteli iki yönlü iletişim yetenekleri de dahil olmak üzere, güvenilir, sağlam ve maliyet açısından uygun görev odaklı operasyonlar sunabileceğini kanıtlaması bekleniyor. NASA, 2030 yılı itibarıyla birden fazla uzun vadeli sözleşme imzalama çabası içinde olacak ve bu aşamada mevcut sistemlerini aşamalı olarak kaldırmaya başlayacaktır.

NASA’nın Glenn Araştırma Merkezi’nde İletişim Hizmetleri Projesi’nin proje yöneticisi olan Eli Naffah, “Ajansın ticari kargo ve ticari ekip hizmetleri aracılığıyla geliştirdiği kanıtlanmış yaklaşımını izliyoruz. Finanse edilen Uzay Yasası Anlaşmalarını kullanarak, endüstriyi operasyonel hizmete yol açan uçtan uca yetenek göstermeye teşvik edebiliyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın