Neandertallerin Gördüğü Kuyruklu Yıldız: C/2022 E3 (ZTF)
Gelecek birkaç ay boyunca gökyüzüne bakarsanız, Neandertallerin son zamanlarda gördüğü bir nesneyi yeniden keşfetme fırsatını yakalayabilirsiniz. Neandertal insanı, günümüzden yaklaşık 250 bin ila 40 bin yıl önce yaşamış bir insan türü olarak bilinir. Bu, onların zamanında gökyüzünde beliren bazı olayların, günümüz insanları için de tekrarlanmakta olduğunu gösteriyor.
2 Mart 2022 tarihinde Zwicky Transient Facility’deki gökbilimciler, geniş alanlı bir araştırma kamerası kullanarak yeni bir kuyruklu yıldız keşfettiler. Bu kuyruklu yıldızın Güneş etrafındaki yörüngesini her 50.000 yılda bir tamamladığı tahmin ediliyor. Dolayısıyla, bu kuyruklu yıldızın son görüldüğü zamanda, insanların Asya ve Avrupa’da yayılmaya başladığı Üst Paleolitik dönemde olduğu anlamına geliyor.
Kuyruklu yıldız, C/2022 E3 (ZTF) olarak adlandırılıyor ve şu anda teleskop olmadan gözlemlenmeyecek kadar sönük bir durumda. Ancak tahminler, 2023 yılının Ocak ayı sonu ve Şubat ayı başında bir süreliğine çıplak gözle görülmesinin mümkün olabileceğini öne sürüyor. Kuyruklu yıldız, 12 Ocak’ta Güneş’e en yakın konumunu (günberi) alacak ve 1 Şubat’ta Dünya’ya en yakın konumda bulunacak. Bu durumda, gözlemcilerin çıplak gözle görme şansı artacak.
- Günberi: 12 Ocak 2023 – Güneş’e en yakın yaklaşım.
- Yerberi: 1 Şubat 2023 – Dünya’ya en yakın konum.
Ancak, Sky at Night programı, bu kuyruklu yıldızın, Neowise kuyruklu yıldızının göz kamaştırıcı ışık gösterisinden ziyade, muhtemelen bir tebeşir tahtası üzerindeki tebeşir tozu lekesi gibi görüneceğini belirtiyor. Bu kuyruklu yıldız, daha önce asteroit olduğuna inanılarak keşfedildi ve 1,2 metre yüksekliğindeki bir teleskopla gözlemlendi.
Dünya’yı yaklaşık 44 milyon kilometre uzaklıktan güvenle geçmesi bekleniyor. Bu muhteşem gök olayı, gökyüzüne ilgi duyan herkes için bir fırsat sunuyor. Kuyruklu yıldızın geçişi, geçmişin izlerini günümüze taşıyan bir anı olarak kaydedilecek.