Netflix Abonelik İptalleri Artıyor: Uzun Süreli Kullanıcılar Zorlaştı

Netflix Abonelik İptalleri Artıyor

The Information’ın haberine göre, uzun süredir Netflix abonesi olan kişilerin aboneliklerini iptal etme oranı giderek yükseliyor. Analiz edilen veriler, 2022’nin ilk çeyreğinde iptallerin yüzde 13’ünün, platformda üç yıldan fazla süredir bulunan abonelerden kaynaklandığını ortaya koyuyor. Bu veriler, akış abonelik hizmetlerini anonim olarak takip eden 5 milyon kullanıcıdan bilgi toplayan analitik firması Antenna’dan elde edilmiş.

Sonuçlar, genel iptallerin son beş çeyrekte toplam 2,5 milyon iptal kaydedilirken, son çeyrekte bu sayının 3,6 milyon kişiye ulaştığını gösteriyor. The Information, genel olarak iptallerin artış gösterdiği, ancak yeni kullanıcıların bu iptallerin daha küçük bir kısmını oluşturduğunu belirtiyor. Bu durum, Netflix’in kullanıcıları uzun süre platformda tutma konusunda zorluk yaşadığına dair başka bir işaret olarak değerlendiriliyor.

Örneğin, 2021’in ikinci çeyreğinde iptallerin yüzde 70’inin, platforma bir yıldan daha kısa süreli abone olan kişilerden geldiği kaydedilirken, uzun süreli abonelerin iptaller içindeki oranı yalnızca yüzde 6 olmuştu. Ancak son çeyrekte, iptallerin yüzde 60’ı yeni aboneler tarafından gerçekleştirildi. Sürekli artan fiyatlar ve Hulu gibi diğer hizmetlerle karşılaştırıldığında, Netflix’in abonelik fiyatlarının varsayılan aralığın üzerinde kaldığı ve “üye olduğumu bile unuttum” kategorisinden uzaklaştığı söylenebilir.

Netflix, 2022 yılına zorlu bir başlangıç yaptı. İlk çeyrekte, akış devi 200.000 abone kaybettiğini ve böylece 10 yıl aradan sonra ilk defa abone kaybı yaşadığını duyurdu. Ayrıca, 2022’nin ikinci çeyreğinde 2 milyon daha abone kaybetmeyi beklediklerini belirttiler. Şu anda Netflix, ABD ve Kanada’da toplam 74,58 milyon aboneye sahip.

Netflix’in dalgalanan abone sayısını etkileyen pek çok faktör bulunuyor. Mart ayında, Ukrayna’daki savaş nedeniyle Rusya’daki hizmetlerini askıya aldığını ve böylece ülkedeki yaklaşık bir milyon aboneyi kaybettiğini duyurdu. Daha sonra, tüm abonelik katmanlarında fiyat artışına giderek global ölçekte tepki topladı. Fiyatlarının dünya genelinde yükseldiği göz önüne alındığında, platformun çalışanlarına daha ucuz ve reklam destekli bir plan sunmayı düşündüğü ve bu durumun önümüzdeki yıl bazı değişikliklere yol açabileceği bekleniyor.

Paylaşılan şifreler meselesini de daha ciddi bir şekilde ele alan Netflix, şu anda Şili, Kosta Rika ve Peru’da abonelerin, hizmeti evlerinin dışında kullananlar için daha düşük fiyatlarla “alt hesaplar” eklemesine olanak tanıyan bir özellik üzerinde testler yapıyor. Netflix ayrıca canlı yayın desteği üzerinde de çalışmakta. Bu yeniliklerin Disney Plus gibi güçlü rakiplerine karşı yeterli olup olmayacağı ise zamanla netlik kazanacak.