Nisan Ayında Sony Fotoğrafçılık Ödülleri’nde Skandal
Nisan ayının başlarında, Sony Fotoğrafçılık Ödülleri’nde birincilik kazanan isimlerden birinin, The Electrician adlı bir fotoğraf gönderen Boris Eldagsen’in olduğu açıklandı. Eldagsen, bu açıklamanın ardından Sony’ye, kazandığı ödüle konu olan fotoğrafın aslında bir fotoğraf olmadığını ifade etti. Bu fotoğraf, Eldagsen’in Pseudomneisa adını verdiği bir çevrimiçi sanat koleksiyonunun parçasıydı ve bir yapay zeka aracılığıyla oluşturulduğunu belirtti.
Sanatçının kişisel web sayfasında, bu konuda şunlar yazıyordu: “Bu görüntüler, AI tarafından hayal edildi ve AI görüntü oluşturucular aracılığıyla 20 ila 40 kez yeniden düzenlendi.” Peki, Eldagsen bu yapay zeka ile oluşturduğu resimleri neden uluslararası bir fotoğraf yarışmasına gönderdi? The Register ile yaptığı bir röportajda, Eldagsen, yapay zekanın gelecekte sanata ve fotoğrafçılığa bakış açımızı nasıl dönüştüreceği hakkında bir tartışma başlatmak istediğini dile getirdi. “Yarışmalara AI resimlerinin girmeye hazır olup olmadığını öğrenmek için, yaramaz bir maymun gibi davrandım. Ve bence henüz hazır değiller. Fotoğraf dünyası olarak, açık bir tartışmaya ihtiyacımız var. Fotoğraf olarak neyi kabul etmek istediğimiz ve neyi istemediğimiz üzerine konuşmalıyız. Fotoğrafın şemsiyesi, AI resimlerini davet etmek için yeterince büyük mü – yoksa bu bir hata mı olur?”
Yarışmanın organizatörleri, Eldagsen’in resminin kökenleri hakkındaki açıklamasına rağmen, birinciliğin geçerli olduğunu duyurdular. Eldagsen, bu ödülü reddetti. Kazandığı ödül 5.000 dolar değerindeydi ve ayrıca bazı Sony kamera ürünleri ile kazanan fotoğrafları görmek için Londra’ya bir gezi içeriyordu. Yarışmanın bir sözcüsü, The Guardian’a yaptığı açıklamada, resmin bu kategori için kriterleri karşıladığını düşündüklerini ve katılımını desteklediklerini belirtti: “Bu konunun önemini ve günümüzde görüntü yapımı üzerindeki etkisini biliyoruz. Bu konuyu çeşitli kanallarımız ve programlarımız aracılığıyla daha fazla keşfetmeyi ve bunun etrafındaki tartışmalara katılmayı dört gözle bekliyoruz.”
DALL-E, MidJourney ve Microsoft’un Bing Image Creator gibi yapay zeka görüntü üretme araçlarının artmasıyla, bu tartışmaların giderek derinleşeceği aşikar. Ancak, sanat dünyasında yapay zekanın ne derece kabul göreceği konusunda kesin bir öngörüde bulunmak şu an için oldukça zor görünüyor.