Rus Kozmonot Oleg Kononenko, Uzayda Rekor Kırdı
Rus kozmonot Oleg Kononenko, uzayda en fazla zaman geçiren kişi olarak dünya rekorunu kırmayı başardı. Şu anda 879 günden uzun bir süredir uzayda bulunan Kononenko, kozmonot arkadaşı Gennady Padalka’nın uzayda geçirdiği 878 gün, 11 saat, 29 dakika ve 48 saniye süresini geride bıraktı. Her iki kozmonot da bu süreye, kümülatif olarak beş farklı görevde ulaşmış olsalar da, Kononenko’nun beşinci görevi henüz yarısına gelmediği için, bu yıl rekorun büyük bir farkla aşılacağı kesin görünüyor.
59 yaşındaki Kononenko’nun, 23 Eylül tarihine kadar Uluslararası Uzay İstasyonu’nda kalması planlanıyor. Dünya’ya döndüğünde, uzayda toplamda 1.110 gün, yani yaklaşık 2,5 yıl geçirmiş olacak. Bu süre içerisinde, 5 Haziran itibarıyla uzayda 1.000 günü aşan ilk insan olma unvanını da kazanacak. Reuters’in haberine göre, Kononenko, Rus haber ajansı TASS’a verdiği röportajda, “Uzaya rekor kırmak için değil, en sevdiğim şeyi yapmak için gidiyorum” ifadelerini kullandı. Ayrıca, “Tüm başarılarımdan gurur duyuyorum, ancak insanın uzayda toplam kalış süresi rekorunun hala bir Rus kozmonota ait olmasından daha fazla gurur duyuyorum” dedi.
Bu büyük başarı, uzayda uzun süre kalmanın insan vücudu üzerindeki etkilerini göz ardı etmiyor. Mikro yerçekimi, insan vücudu için pek faydalı bir ortam değil ve bu nedenle uzayda uzun süre geçirmenin bazı kayda değer bedelleri olabiliyor. Uzayda vücudunuzun başına gelenler genellikle tuhaf ve bazı durumlarda korkutucu olabiliyor. Aşağıda uzayda geçirilen sürelerin getirdiği bazı etkiler sıralanmıştır:
- Kanın Yükselmesi: Uzayda, sıvılar vücudun üst kısmına doğru hareket eder. Bu durum başlangıçta can sıkıcı olabilir, ancak zamanla daha endişe verici hale gelir.
- Kanın Kaybı: Uzun süre uzayda kalan kişiler, kan hücrelerinin önemli bir kısmını kaybedebilirler.
- Kas Zayıflığı: Mikro yerçekiminde kaslar yeterince çalışmadığı için zayıflar ve kas kütlesi azalır. Bu nedenle astronotlar, uzayda spor yapmak için uzun saatler harcarlar.
- Kemik Kaybı: Vücut, uzayda önemli miktarda kemik de geri emebilir. Bu durum, uzun süreli uzay görevlerinin bir diğer olumsuz etkisidir.
- Ayakların Pürüzsüzleşmesi: Uzayda geçirilen zaman sonucunda, ayaklar tüm nasırlarını kaybedebilir ve Dünya’ya döndüğünde pürüzsüz bir hale gelebilir.
Ayrıca, Rusya, uzayda en uzun süre kalma rekorunu da elinde tutuyor. Valeri Polyakov, 1990’ların ortasında Mir uzay istasyonunda 437 gün 18 saat (14 aydan fazla) zaman geçirmiştir. Öte yandan, Amerikalı astronot Peggy Whitson, uzayda geçirdiği 655 gün ile NASA’nın kümülatif süre rekorunu elinde bulunduruyor. Frank Rubio ise planlanmamış bir şekilde geçtiğimiz Eylül ayında gerçekleştirdiği 371 gün ile NASA’nın en uzun tek uzay uçuşu rekorunu elde etmiştir.