OpenAI’nin Kar Amacı Gütmeyen Kuruluştan Kar Amacı Güdücü Şirkete Dönüşümü

OpenAI’nin Dönüşüm Süreci: Kar Amacı Gütmeyen Kuruluştan Kar Amacı Güdücü Şirkete

Yapay zekayı açık kaynaklı bir şekilde geliştirmek hedefiyle yola çıkan OpenAI, Elon Musk gibi yapay zeka konusundaki endişeleri paylaşan milyarderlerden bağış toplayarak büyüdü. Ancak, şirket artık yeşil dolarların cazibesine daha fazla karşı koyamayacaklarını kabul etmiş durumda. OpenAI yöneticileri, kar amacı gütmeyen vakıf formuyla iş yapmanın karmaşık ve zorlu olduğunu belirterek, vakfı kapatma ve şirketleşme yoluna gitme kararı aldılar.

Medyaya sızan bilgilere göre, Sam Altman, haftalık toplantılarda OpenAI çalışanlarına şirketin kar amacı gütmeyen karmaşık yapısını önümüzdeki yıl değiştireceğini duyurdu. CEO, OpenAI’nin artık kar amacı gütmeyen bir kuruluş tarafından yönetilmekten uzaklaşacağını ve daha geleneksel bir kar amacı güden kuruluşa dönüşeceğini ifade etti. Ancak, şirketin bu hedefe ulaşma yöntemleri ve OpenAI’nin yeni kurumsal yapısının nasıl şekilleneceği konusunda detaylara girmedi.

Elon Musk’ın Dava Tehditi

OpenAI, 2015 yılında bağışlarla finanse edilen kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak faaliyete geçti. O dönemde, yapay zeka konusundaki tartışmaların öncüsü olan Elon Musk, açık kaynaklı yapay zeka geliştirilmesi gerektiğini savunarak OpenAI’ye yüzlerce milyon dolarlık bağışta bulunmuştu. Fakat Musk, kısa bir süre önce, “Başlangıçta benden onlarca milyon dolar bağış alınırken verilen sözlere uyulmadı ve OpenAI artık kapalı bir yapıya dönüştü,” diyerek OpenAI’ye büyük bir dava açtı. Bu dava için onlarca avukatın çalıştığı bildiriliyor.

Musk, davayı kazanması halinde OpenAI’nin “kar amacı güden şirket” olma planlarının hayata geçmesini engelleyebilir. Bu durum, şirketin geleceği açısından kritik bir dönüm noktası teşkil ediyor.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın