Opera, tarayıcısına entegre etmiş olduğu AI aracı Aria’nın kullanıcı sayısının bir milyonu aştığını duyurdu. Şirket, bu inovatif aracı Mayıs ayında tanıttı ve Haziran ayında tüm Android kullanıcılarının erişimine sundu. Aria için Opera, yerleşik bir dil modeli kullanmak yerine, GPT teknolojisinden faydalanmak üzere OpenAI ile işbirliği yaptı.
Eğer hatırlatmak gerekirse, GPT, ChatGPT tarafından kullanılan bir dil modelidir ve yapay zekanın üretkenlik alanındaki devrimini başlatan önemli bir yapı taşını temsil eder. Aria’nın kullanımındaki artışla ilgili olarak Opera’nın eş CEO’su Lin Song, “Aria’nın ilk benimsenmesi ne kadar cesaret verici olsa da, kullanıcıların yapay zeka aracıyla olan etkileşimlerinin kalitesinden de son derece memnunuz. Oturum başına artan arama ve sayfa görüntüleme sayısıyla birlikte, kullanıcıların harcadığı toplam sürede de bir artış gözlemliyoruz” şeklinde bir açıklama yaptı.
Lin Song, açıklamasına devam ederek, “Hala ilk günler olsa da, kullanıcılarımızın Aria deneyimini bizim kadar sevmeleri beni oldukça heyecanlandırıyor. Tüm masaüstü kullanıcı tabanımızı Opera One’a yükseltirken ve yerel tarayıcı AI’mizi yakında Opera GX ve iOS için Opera’ya getirerek, tüm büyük platformlarda erişilebilir hale getirmeyi planlıyoruz. Böylece daha fazla kullanıcının Aria’yı denemesini sabırsızlıkla bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Aria, GPT dil modelini kullanıyor olmasına rağmen ChatGPT’ye kıyasla birkaç önemli avantaja sahip. Bu avantajlardan ilki, Aria’nın doğrudan tarayıcıya entegre edilmiş olmasıdır. Bu durum, özellikle Android kullanıcıları için ChatGPT web sitesine göre daha yerel ve kullanıcı dostu bir deneyim sunmaktadır. Ayrıca, Aria, sunduğu sonuçları geliştirmek için web’den bilgi toplayabiliyor.
Opera, diğer tarayıcılar kadar geniş bir pazar payına sahip olmasa da, şirketin Microsoft ve Bing Chat gibi rakipleriyle rekabet etme çabalarının etkileyici bir şekilde devam ettiği söylenebilir.