Ördeklerin vaklamalarının yankı yapmadığına dair eski bir şehir efsanesini duymuş olabilirsiniz. Bu ilginç inanışın temel prensibi oldukça basit: Bir ördek alırsınız, onu yankı yapabilecek bir alana yerleştirirsiniz ve vaklamasını sağlarsınız. Ancak doğanın tuhaflıklarına hayret ederken, bu inanışın küçük bir sorunu var: Gerçekten de doğru değil!
Bilim insanları, bu tartışmayı kesin bir şekilde sonlandırmak ve ördek vaklamalarının yankı yapıp yapmadığını araştırmak amacıyla bazı somut akustik veriler üzerinde çalıştılar. Bu çalışmada, yankısız bir odada örnek olarak Ördek Daisy kullanıldı. İlk olarak, yankısız odada bir ördeğin vaklama sesini kaydettiler. Yankılar, düz yüzeylerden yansıyan ses dalgalarının sonucunda ortaya çıkar; ancak yankısız odalar, genellikle bulanık ve sivri kenarlara sahip engellerle yansımaları emmek üzere tasarlanmıştır.
Daha sonra Daisy, yankı odasına yerleştirildi. Salford Üniversitesi’ndeki akustik araştırma merkezinden Profesör Trevor Cox, The Guardian’a verdiği röportajda “Ortaya çıkan ses oldukça garip… Ama yankı yaptığı kesin” açıklamasında bulundu. Ardından Cox, ördek vaklamasının doğadaki farklı ortamlarda nasıl duyulduğunu anlamak için çeşitli simülasyonlar gerçekleştirdi. Snopes’un haberine göre Cox, “Bir ördek oldukça sessiz vaklıyor, bu nedenle geri dönen ses düşük seviyede ve duyulmayabilir” diyor. Cox ayrıca, “Vaklama sesi zamanla azalan bir frekansta gerçekleşiyor. Bu yüzden gerçek bir vaklama ile yankı arasındaki farkı ayırt etmek zor olabiliyor. Eğer daha önce yansıma olmadan nasıl bir ses çıktığını duymadıysanız, bu durum daha da belirgin hale geliyor” şeklinde ekliyor.
Sonuç olarak, Cox ördek vaklamasının yankı yaptığını, fakat bunun duyulmasının oldukça zor olduğunu vurguluyor: “Pek çok yerde, orijinal sesten ayrı, net ve işitilebilir bir yankı duyamadım” diyor. Ekliyor: “Sonuçta, ‘Bir ördeğin vaklaması yankılanabilir, ama kuş köprünün altından uçarken vaklamadıkça duyulamaz’ ifadesinin söylenmesi gerektiği sonucuna vardım.”