Oregon Eyalet Üniversitesi’nden Robotik Bir Başarı
Oregon Eyalet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından geliştirilen Cassie isimli robot, iki ayaklı robotlar arasında en hızlı 100 metrelik sprint koşusunda yeni bir dünya rekoru kırdı. Bu olağanüstü başarı, Savunma Gelişmiş Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA) tarafından sağlanan 1 milyon dolarlık hibe ile desteklenen bir proje kapsamında gerçekleştirildi. Cassie, devekuşu gibi bükülerek daha verimli bir koşu tarzı geliştirmek için özel olarak tasarlanmış dizlerine sahiptir.
Robot, makine öğrenimi yöntemlerini kullanarak, paralelleştirme adı verilen bir bilgisayar tekniği ile aynı anda birçok eğitim deneyiminden geçmiştir. Bu sayede, bir haftalık bir simülasyon ortamında bir yıla eşdeğer bir eğitim alarak hızını artırmayı başarmıştır. Ekip, başlangıçta dayanıklılık üzerine odaklanarak Cassie’yi uzun mesafeler için optimize etmeye çalışıyordu; ancak robotun en yüksek hızının ne olduğunu merak etmeye başladılar.
Yapılan ince ayarlarla birlikte Cassie, 100 metrelik koşuda 24.73 saniye ile dünyanın en hızlı iki ayaklı robotu olmayı başardı. Dünya rekoru girişiminde öncülük eden yüksek lisans öğrencisi Devin Crowley, bu süreçle ilgili olarak şunları ifade etti: “Cassie, farklı yürüyüş stillerinin bir spektrumunu sergileyebilir; ancak hız için uzmanlaştıkça, hangi yürüyüşlerin her hızda en verimli olduğunu merak etmeye başladık…” Devamında şöyle ekledi: “Bu, Cassie’nin ilk optimize edilmiş koşu yürüyüşünü sağladı ve insan biyomekaniğine çarpıcı biçimde benzeyen davranışlarla sonuçlandı.”
Cassie, nereye gittiğini gösterecek bir kamera veya harici sensör olmadan etkili bir şekilde “kör” bir şekilde çalışabiliyor. Fakat robotun koşuya başlaması ve durdurulması gibi aşamalar, oldukça zorlayıcı olarak değerlendiriliyor. Yapay zeka profesörü Alan Fern, bu durum hakkında şöyle dedi: “Başlamak ve ayakta bir konumda durmak, kalkış ve inişin bir uçağı uçurmaktan daha zor olmasına benzer; bu, koşma bölümünden daha zordur.” Fern, devamında şunları ekledi: “Bu 100 metrelik sonuç, mekanik donanım tasarımı ile bu donanımın kontrolü için gelişmiş yapay zeka arasındaki derin bir işbirliği ile elde edildi.”
Karşılaşılan zorluklardan biri, robotu kontrol eden sinir ağının hız için özelleşmiş olması ve onu bağımsız bir konumdan başlatamamasıydı. Ekip, bu sorunu çözmek için robotun hareketsiz hale getirilebileceği ikinci bir sinir ağı geliştirdi. Daha sonra, sprint sırasında robotun iki sinir ağı arasında geçişini kontrol etmeyi başardılar. Guinness Dünya Rekorları, bu başarıyı “robotik hareket ve gerçek dünya kabiliyetinde somut bir kilometre taşı” olarak nitelendirdi.