Otomobil Üreticileri Çip Kriziyle Mücadele Ediyor

Otomobil Üreticileri Çip Krizi ile Mücadele Ediyor

Otomobil üreticileri, küresel çip sıkıntısıyla başa çıkmak için yaratıcı ve yenilikçi çözümler bulmak zorunda kalıyor. Bu zorlu süreçte, fabrikalarda yeni modellerin üretimi için bazı işlevlerin geçici olarak kaldırılması gibi önlemler alınıyor. Örneğin, bazı markalar koltuk ısıtıcıları, motor stop-start sistemleri ve çift bölgeli klima kontrolü gibi özellikleri, yarı iletken tedarikindeki azalmayı aşmak için durdurmayı tercih ediyor.

Bu konuda dikkat çeken bir örnek ise Tesla oldu. CNBC tarafından yayımlanan habere göre, Tesla, Çin’de belirli Model 3 sedanlar ve Model Y crossover SUV’lar için direksiyon kremayeri elektronik kontrol ünitesi (ECU) olmadan üretim yapıyor. Ancak, bu durumdan kaç aracın etkilendiği henüz netlik kazanmış değil. Orijinal raporda, “Çin, Avustralya, İngiltere, Almanya ve Avrupa’nın diğer bölgelerine gönderilen on binlerce aracın” bu durumdan etkilendiği belirtiliyor.

Tesla’nın ABD veya Kanada’da üretilen veya satılan araçlar için benzer adımlar atıp atmadığı ise belirsizliğini koruyor. CNBC, ismi açıklanmayan iki çalışanla görüşerek, şirket içindeki yazışmalar hakkında detaylı bilgi edinmiş. Şirket içi rapor, eksik direksiyon kutusu ECU’sunun “normal sürüş senaryolarında” elektronik bir yedek olarak değerlendirildiğini ve bu durumun güvenli sürüş için gerekli olmadığını ifade ediyor.

Ancak, etkilenen Model 3 ve Model Y araçları, Tesla’nın kısmen otomatikleştirilmiş gelişmiş sürücü destek sistemi olan Tam Otonom Sürüş (FSD) teknolojisinin gelecekteki sürümlerinden yararlanamayacak. Yanıltıcı ismine rağmen, FSD şu anda Seviye 2 teknolojisi olarak sınıflandırılıyor ve piyasada tamamen otonom bir araç henüz bulunmuyor. Daha yüksek otomasyon seviyelerine sahip Potansiyel Seviye 3 eller serbest uygulamaları, yalnızca bir Tesla servis merkezinde yedek elektronik kontrolör değişimi yapıldıktan sonra mümkün hale gelecektir.

CNBC, Tesla’nın bu durum hakkında müşterileri bilgilendirmek için iç tartışmalar yürüttüğünü, fakat eksik parçanın güvenli normal araç çalışması için gereksiz olduğu düşünüldüğünden bu konuda açıklama yapmamaya karar verdiğini aktarıyor. Ayrıca, otomobil üreticisinin bu değişiklikleri yapmadan önce Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi’ne danışıp danışmadığı da belirsizliğini koruyor.