Otonom Araçlar İçin Dördüncü Trafik Işığı Fikri: Beyaz Işık

Otonom Araçlar ve Dördüncü Trafik Işığı Fikri

Otonom araçların yollarımıza entegre edilmesiyle birlikte, trafik düzenlemeleri konusunda yenilikçi ve alışılmadık bir fikir gündeme gelmiş olabilir: Dördüncü bir trafik ışığı rengi. Yeni simülasyonlar, bu dördüncü ışığın beyaz renkte olmasının, insan sürücülere yolda neler olup bittiğini daha iyi kavrama fırsatı sunarken, otonom araçların trafik akışını optimize etmesine de katkı sağlayacağını öne sürüyor. Makalenin yazarlarından Ali Hajbabaie açıklamalarında, “Trafik kavşakları için önerdiğimiz ve ‘beyaz faz’ olarak adlandırdığımız bu konsept, otonom araçların (AV’ler) kendi hesaplama gücünden yararlanıyor” ifadesini kullanıyor ve ekliyor: “Beyaz faz konsepti, insan sürücülerin ne yapmaları gerektiğini bilmeleri için yeni bir trafik sinyali de içermektedir. Kırmızı ışıklar yine dur anlamına gelecek, yeşil ışıklar geç anlamına gelecek, beyaz ışıklar ise insan sürücülere sadece önlerindeki aracı takip etmelerini söyleyecek.

Gelecekte, otonom araçlar hem birbirleriyle hem de trafik sistemleriyle etkili bir şekilde iletişim kurabilecek, konumlarını ve bir sonraki hareketlerini belirleyebilecekler. Beyaz ışığın temel mantığı da burada yatıyor. Yeterli sayıda otonom araç bir kavşağa yaklaştığında, en iyi trafik akışını sağlamak için bu araçlar birbirleriyle koordine olacak ve beyaz ışık, insan sürücülere yalnızca öndeki aracı takip etmelerini bildirecek. Bu durumda beyaz ışık, aslında otonom araçlar için değil, insan sürücüler için yanacak. Eğer otonom araçların sayısı düşükse, geleneksel kırmızı, sarı ve yeşil ışıklar trafiği kontrol etmeye devam edecek.

Araştırmacılar, beyaz ışığın sadece bir renk olmasının yeterli olduğunu, evrensel olarak tanınabilir bir renk olmasının önemli olduğunu vurguluyor. Bilgisayar simülasyonları ile gerçekleştirilen küçük ölçekli testlerde, otonom araçların toplam araç sayısının yüzde 10 ila 30’u arasında olduğu durumlarda, beyaz ışığın trafiği önemli ölçüde hızlandırdığı gözlemlendi. Özellikle, yüzde 30 oranında otonom aracın bulunması durumunda gecikmelerin %10,7 oranında azaldığı belirtiliyor. Otonom araçların sayısı arttıkça, trafik akışındaki artış da gözlemleniyor.

Otonom araçlar, basit bir dur-kalk sistemine kıyasla en uygun hareket tarzını değerlendirebileceklerinden, trafik ışıklarının yavaşlattığı akışı önemli ölçüde hızlandırabilir. Bu durum, kırmızı ışıkta beklemek zorunda kalan sürücüler için büyük bir avantaj oluşturacaktır. Ancak, simülasyonlar beyaz ışığın toplumda iyi bir kabul göreceğini gösterse de, gerçek sürücülerin karmaşık bir sisteme entegre edilmesinden hoşlanmayabileceği de bir gerçek. Araştırmacılar, yeni sistemin yakın zamanda uygulanmasının zorluğuna dikkat çekerken, pilot denemeler için bir fırsat olduğunu belirtiyorlar.