Pandemi Döneminin Ardından Ofis Kültürü
Pandemi sürecinde dünya genelinde birçok şirket, evden çalışma modelini benimsemek zorunda kaldı ve bu durum, pandemi sonrasında da devam etti. Ancak günümüzde, giderek artan sayıda şirket, çalışanlarını ofise geri çağırma kararı alıyor. Bunun arkasında yatan motivasyonlar ise daha derin bir inceleme gerektiriyor.
İnsan kaynakları uzmanları, ofiste çalışmanın evde çalışmaya kıyasla daha verimli sonuçlar doğurduğunu savunuyorlar. Hızlıca toplantılar düzenlemek, sorunlara daha çabuk ve etkili çözümler bulmak, müşterilerle yüz yüze iletişim kurmak gibi unsurlar, ofis ortamının sağladığı avantajlar arasında sayılabilir. Bu nedenle birçok firma, ofisteki düzenin verimliliğe olumlu etkileri olduğuna inanarak, çalışanlarını geri çağırmaya başladı.
Fakat, evdeki konfora alışan pek çok çalışan, ofise geri dönmek istemiyor. Hatta bu nedenle işten ayrılanların sayısı da oldukça yüksek. Bazı uzmanlar, şirketlerin zorlu ekonomik koşullar nedeniyle zorunlu kalacakları “işten çıkarmaları” gerçekleştirmeden önce, ofise çağırma programları uygulamaya koyduklarını öne sürüyor. Böylelikle, tazminat ödeyerek işten çıkarmak zorunda kalacakları pek çok çalışanın gönüllü olarak istifa etmelerini sağlıyorlar. Hatta yeteri kadar istifa yaşanırsa, işten çıkarmalara gerek kalmayacağı düşüncesi de mevcut.
Bir araştırma, işverenlerin yaklaşık dörtte birinin, ofise dönüş çağrısından sonra çalışanların istifa etmesini beklediğini ortaya koyuyor. Yani, asıl hedefleri insanların kendi istekleriyle işten ayrılmaları. Bu noktada, ofise dönmek yerine istifa etmek seçeneği, çalışanlar için daha cazip hale gelmiş durumda.
İK yazılımı şirketi BambooHR, insan kaynakları alanında çalışan 1.500’den fazla bireyle yaptığı ankette, ofise dönüş hareketinin pek de planlı bir operasyon olmadığını gösteriyor. Çoğu şirket, ofise dönüldüğünde yeni iş düzenlerini nasıl organize edeceklerini henüz detaylı olarak düşünmemiş durumda. Bu arada yöneticilerin dörtte biri ve İK profesyonellerinin beşte biri, bu geri çağırmalar sonucunda çalışanların önemli bir kısmının istifa etmesini bekliyor.
Öte yandan, son bir yıl içinde yaşanan işten çıkarmaların bir diğer sebebi de, ofise geri çağırma sonrasında beklenenden daha az insanın istifa etmesi olarak açıklanıyor. Teknoloji, oyun ve online ticaret sektörlerinde, 2023 yılı boyunca yüz binlerce kişi işten çıkarıldı. Bu kişilerin büyük bir kısmı, aslında pandemi döneminde dijital hizmetlere olan yoğun talep nedeniyle ani bir şekilde işe alınmıştı. Şu anda ise daralan ekonomiler ve yüksek enflasyon nedeniyle şirketlerin satışlarının düşmesi, bu kadar çok insanı istihdam etmenin şirketlere ağır bir yük oluşturmasına neden oluyor.
İlk yorum yapan olun