Profesör Sasha Quanz’dan Uzayda Yaşam Arayışı Vizyonu

Astrofizik Profesörü Sasha Quanz’dan Yeni Uzay Vizyonu

İsviçre’deki ETH Zürih üniversitesinde astrofizik alanında önemli bir isim olan Profesör Sasha Quanz, üniversitenin yeni açılan Yaşamın Kökeni ve Yaygınlığı Merkezinin açılış töreninde çarpıcı bir uzay vizyonunu paylaştı. Quanz, “Amacım Güneş Sistemi dışındaki yaşamı keşfetmek ve evet, bu büyük bir meydan okuma olacak. Bunu başarmak için elimde 25 yıl var” sözleriyle hedeflerini belirtti.

Quanz, bu yolculuğun 1995 yılında Güneş Sistemimiz dışındaki ilk gezegen olan Dimidium‘un keşfiyle başladığını belirtiyor. O tarihten bu yana, astronomlar kısa sürede 5.000’den fazla ötegezegen keşfetmiş durumda ve hemen hemen her gün yeni keşifler yapılmakta. Quanz, “İstatistiksel olarak her yıldızın en az bir gezegeni var ve birçok bu gezegen, Dünya’ya benzer boyutlara sahip. Çoğu gezegen, yıldızlarından aldıkları enerji bakımından Dünya’nın güneşten aldığı ile benzer özellikler gösteriyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Buna rağmen, bu gezegenlerin atmosfere sahip olup olmadığını ve bildiğimiz anlamda yaşamı destekleyip desteklemediğini belirlemek hala oldukça zor. Profesör Quanz, şu anda Şili’nin Atacama Çölü’nde inşa edilmekte olan Aşırı Büyük Teleskop (ELT) projesine dikkat çekiyor. Bu teleskop, on yılın sonuna kadar faaliyete geçtiğinde, 39 metrelik birincil aynası ile James Webb Uzay Teleskobu‘ndan çok daha büyük olacak.

ELT’nin birincil amacı, en yakın yıldızlardan birinin etrafındaki potansiyel olarak Dünya’ya benzeyen bir karasal gezegenin ilk fotoğrafını çekmek. Quanz, “Sonunda, düzinelerce ötegezegeni görüntülemeyi ve onların atmosferleri hakkında derinlemesine bir anlayış kazanmaya umuyoruz” diyor. Umut verici bir aday belirlendiğinde, Avrupa Uzay Ajansı bu ötegezegene yönelik bir keşif görevini düzenleyebilir.

Quanz, diğer disiplinlerle iş birliği yaparak Güneş Sistemi’nin ötesindeki yaşam arayışının sadece 25 yıl içinde başarılı olabileceğine inanıyor.