Roscosmos’un Tartışmalı Kozmonot Fotoğrafları ve Ukrayna Savaşı

Roscosmos’tan Tartışmalı Fotoğraflar

Uzay uçuşu faaliyetlerinden sorumlu Rus devlet uzay ajansı Roscosmos, geçtiğimiz Pazartesi günü resmi Telegram kanalında Luhansk Halk Cumhuriyeti ve Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin üç renkli bayraklarını taşıyan ve Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bulunan üç kozmonotun fotoğraflarını paylaştı. Bu fotoğraflar, yakın zamanda Uluslararası Uzay İstasyonu’nda çekilmiş olup, kozmonotlar Oleg Artemyev, Denis Matveyev ve Sergey Korsakov‘un gülümseyerek bayraklarla poz verdiklerini göstermektedir.

Roscosmos’un mesajında, “Bu, Luhansk bölgesinin işgal altındaki sakinlerinin sekiz yıldır beklediği bir gün” ifadesi yer aldı ve eklenerek, “3 Temmuz 2022’nin sonsuza kadar cumhuriyet tarihine geçeceğinden eminiz.” denildi. Bu görüntüler ve sosyal medya paylaşımları, Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Japonya, Kanada ve Avrupa Uzay Ajansı tarafından işletilen Uluslararası Uzay İstasyonu’nun, Ukrayna’nın işgalinden bu yana Rus propagandası amacıyla en bariz kullanımını temsil etmektedir.

Luhansk ve Donetsk, Ukrayna’nın Donbas olarak bilinen doğu bölgesinde yer alan iki ayrı “yarı devlet” olarak tanımlanabilir. Ukrayna ve Rusya, Rusya’nın Ukrayna topraklarındaki ayrılıkçıları kışkırtması nedeniyle 2014’ten bu yana bu iki bölge için savaş halindedir. Birleşmiş Milletler, bu iki “cumhuriyeti” tanımamakta ve Ukrayna, onları “geçici olarak işgal edilmiş bölgeler” olarak betimlemektedir. Şubat 2022’de Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana çatışmalar daha da şiddetlenmiştir. Geçtiğimiz hafta sonu, Rus kuvvetleri tüm Luhansk bölgesini kontrol altına aldığını bildirmiştir.

NASA, Roscosmos ve diğer uzay ajansları, savaşın patlak vermesinden bu yana Uluslararası Uzay İstasyonu üzerinde işbirliğine devam etmektedir. Bazı ABD’li yetkililer, NASA’nın Ukrayna’daki savaş nedeniyle uzayda Rusya ile ilişkileri kesmeyi düşünmesi gerektiğini öne sürmüş olsa da, uzay ajansının yöneticileri, istasyonun dünyadaki jeopolitik gerilimlerin üzerinde olduğunu belirterek ortaklığı savunmuşlardır. Ayrıca, NASA, ABD kısmını Rus kısmından ayırmanın zorluğu ve bu durumun, yörüngedeki laboratuvarın işletilmesi için potansiyel olarak ölümcül olabileceği için istasyondaki ortak çalışmaları sürdürmek istemektedir.

Pazartesi günü Alman yayını Der Spiegel’de yayınlanan bir röportajda, NASA Yöneticisi Bill Nelson bu duruşunu yineledi. Nelson, “Soğuk Savaş’ın ortasında, Sovyetler Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri ölümcül düşmanlar iken ve nükleer silahları her an kullanmaya hazırken, 1975’te bir ABD ve bir Sovyet uzay aracı uzayda buluştu” diyerek, bu işbirliğinin önemine vurgu yaptı. Nelson, “Sovyetler Birliği’nin çöküşünden sonra da bu barışçıl işbirliği devam etti. Uzay mekiğimiz Rus uzay istasyonu Mir ile kenetlendi. Ardından Uluslararası Uzay İstasyonunu birlikte inşa etmeye karar verdik. Operasyonlar için her iki ülkeye de ihtiyaç var; itici güç için Ruslara, enerji için Amerikalılar’a ihtiyaç var. Bu istasyonu canlı tutmak için kozmonotlar ve astronotlar arasında çok profesyonel bir ilişkiye sahip olmaya devam edeceğiz.” şeklinde sözlerine devam etti.

Ancak yayınlanan son fotoğraflar ve Dünya’daki çatışmaların uzaya taşınması, geçmişte aynı düşünceye sahip olan pek çok kişinin fikrini değiştirmeye başlamış gibi görünüyor. 2015 yılında Ruslarla yan yana uçan ve uzay istasyonuna komuta eden eski NASA astronotu Terry Virts, “Uluslararası Uzay İstasyonunu sivillerin her gün öldürüldüğü yasadışı ve ahlaksız bir savaşı desteklemek için bir platform olarak kullanan kozmonotları ve Roscosmos’u görmek beni inanılmaz hayal kırıklığına uğrattı. Uzay istasyonunun barış ve işbirliğinin bir sembolü olması gerekiyordu.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın