Rusya’da Dijital Varlıklar ile Ödeme Yasağı
Rusya vatandaşları, artık dijital varlıkları, yani kripto para birimleri ve NFT’ler gibi varlıkları mal ve hizmetler için ödeme aracı olarak kullanamayacak. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu durumu öngören bir yasa tasarısını imzaladı. Bu yeni yasa, kripto borsalarının ve dijital varlık sağlayıcılarının, dijital transferlerin bir ödeme şekli olarak yorumlanabileceği işlemleri reddetmesini zorunlu kılıyor.
Yasanın metninde şöyle deniliyor: “Federal yasalar tarafından aksi belirtilmedikçe, dijital finansal varlıkların, devredilen mallar, gerçekleştirilen işler, verilen hizmetler için bir bedel olarak ve ayrıca bir dijital finansal varlık tarafından mallar (işler, hizmetler) için ödeme yapılmasına izin veren başka herhangi bir şekilde devredilmesi veya kabul edilmesi yasaktır.”
Bu gelişme, bu yılın başlarında New York Times tarafından belirtilen bir durumu da gözler önüne seriyor. ABD yetkilileri, Ukrayna’yı işgal ettikten sonra Rusya’ya uygulanan yaptırımlardan etkilenen bazı Rus şirketlerinin, bu sınırlamaları aşmak için kripto para birimlerini kullanma yoluna gidebileceğinden endişe ediyordu. Özellikle, işgalin Şubat ayında başlamasından sadece birkaç gün sonra Bitcoin’in değerinin artması dikkat çekti.
Ancak, Rus yetkililer dijital varlıkları benimseme konusunda pek hevesli görünmüyor. Rusya Merkez Bankası, kripto para biriminin tamamen yasaklanması çağrısında bulundu. Fakat Rusya Maliye Bakanlığı, bu talebe karşı çıkarak, kripto teknolojisinin gelişmesine olanak tanımanın gerekliliğine inanıyor. Bu nedenle, Merkez Bankası’nın tam olarak istediği yasaklama gerçekleşmedi.
Yeni yasa, 10 gün içinde yürürlüğe girecek ve ülkede kripto ile ödeme yapmayı yasa dışı hale getirecek. Decrypt’in bildirdiğine göre, Rus vatandaşları hâlâ Bitcoin gibi kripto para birimlerine yatırım yapabilir ve muhtemelen madencilik faaliyetlerine devam edebilecektir.