Rusya’nın Uzay Programı: ISS’de Gelecek ve İşbirlikleri

Rusya’nın Uzay Programındaki Gelişmeler

Rusya, Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından bu on yılın ortasına kadar Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) programından çekileceğine dair açıklamalarda bulunmuştu. Ancak, Rusya’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’na katılımını sürdürme konusunda hâlâ iç tartışmalar yaşadığı bildiriliyor. Roscosmos’taki insan uzay programları başkanı Sergei Krikalev, yaptığı açıklamada Rus uzay ajansının “ISS programına katılımını genişletmek için hükümetle görüşmelerde bulunduğunu ve gelecek yıl bu katılımı sürdürmek için gerekli izni almayı umduğunu” belirtti. Bu açıklama, Roscosmos’un başkanı Yuri Borisov’un Rusya’nın 2024’ten sonra ISS’den ayrılma ve kendi yörünge istasyonunu inşa etme planlarını duyurmasından yalnızca birkaç ay sonra geldi.

Uluslararası Uzay İstasyonu, Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Kanada, Japonya ve Avrupa uzay ajansları arasında ortaklaşa işletilen bir projedir. Amerika, istasyonu 2030 yılına kadar işletmeyi taahhüt etmişken, Krikalev, 2025 yılına kadar yeni bir Rus istasyonunun hazırlığının tamamlanamayabileceğini ifade etti: “Bunun çok [hızlı bir şekilde] olmayacağını biliyoruz, bu yüzden muhtemelen yeni bir altyapımız olana kadar [ISS’de] uçmaya devam edeceğiz. Alçak Dünya yörüngesinde sürekli insan varlığı sağlamak son derece önemli.

5 Ekim’de, bir Rus kozmonot, Amerika ile Rusya arasında yakın zamanda gerçekleştirilen bir astronot taşıma değişimi anlaşmasının bir parçası olarak, SpaceX Crew Dragon uzay aracında ilk kez ISS’ye uçtu. Amerikalı astronot Francisco Rubio, bu anlaşma çerçevesinde bir Rus Soyuz uzay aracıyla ISS’ye fırlatılmıştı. Krikalev, “Değişim programımızın sağlamlığını artırmak ve programımızı daha güvenilir hale getirmek için bu uygulamaya devam edeceğiz” dedi.

Rusya ve ABD, uzun yıllardır ISS’de işbirliği yapmalarına rağmen, iki ülke arasındaki gerginlik, Rusya’nın Şubat ayında Ukrayna’yı işgal etmesiyle daha da tırmanmış durumda. Ancak, bu gerginliklere rağmen NASA’nın ISS programı yöneticisi Joel Montalbano, medya brifinginde Amerikan personelinin hâlâ Rusya’da, Moskova Görev Kontrol Merkezi ve diğer yerlerde Roscosmos ile birlikte çalıştığını dile getirdi. Montalbano, NASA’nın Moskova’daki Amerikan Büyükelçiliği ile sık sık temas halinde olduğunu ve bir Amerikan astronotunu taşıyacak bir sonraki Soyuz lansmanında herhangi bir olumsuz etki beklemediğini de sözlerine ekledi.